Lapsiasiainvaltuutettu peräänkuuluttaa viisautta koronatoimiin: "Ei tehdä hötkyillen päätöksiä sinne tai tänne"

Hallitus pohtii tiistaina, pitäisikö koululaisten joululomia pidentää - näin vastaa lapsiasiainvaltuutettu 5:38

Kuluvan viikona aikana on käyty keskustelua siitä, tulisiko omikronvariantin leviämistä hidastaa koulujen joululomia pidentämällä tai etäopetuksen avulla.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen ehdotti MTV:n Uutisextrassa pidennettyä joululomaa koululaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin tyrmäsi ehdotuksen joululoman pidentämisestä korona-aallon hillitsemiseksi.

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa, että keskustelu aiheesta on käynnistynyt valitettavan myöhään, kun joululomat ovat alkamassa juuri.

– Tämä on sellainen aihe, joka olisi pitänyt käsitellä jo joulukuun alkupuolella kun näytti siltä, että tilanne on menossa huonompaan suuntaan, Pekkarinen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Pekkarinen pohtii, että  lasten ja perheiden näkökulmasta katsottuna siirtyminen etäopetukseen suoraan lomalta voi olla hankalasti järjestettävissä. Lyhyt loman jatko sen sijaan mahdollistaisi Pekkarisen mukaan koulujen järjestämisen terveysturvallisesti tehdyin järjestelyin.

"Tilanne hankala lapsen kannalta"

Pekkarinen huomauttaa, että lapsen kannalta tilanne on hankala. Hän toteaa, että etäopetus eriarvoistaa lapsia, koska toisten lasten vanhemmat pystyvät opetuksen järjestämään, kun taas osa oppilaista jää jälkeen.

Pekkarisen mielestä etäopetukseen siirtyminen tai koulusulku ovat aivan viimeisimpiä rajoitustoimenpiteitä. Hänen mukaansa ensin olisi kokeiltava aikuisiin kohdistuvia rajoituksia, kuten baarien sulkemiset ja kokoontumisten välttämiset.

Pekkarinen toteaa, että päättäjiltä vaaditaan nyt viisautta ja rauhallisuutta

– Ettei hötkyillen tehdä päätöksiä sinne tai tänne. Päätöksiä kuitenkin tarvittaisiin ja niissä pitäisi myös pysyä. Toivoisin, että alkuviikko käytettäisiin hyvin aktiivisesti aikaa sen pohtimiseksi, miten parhaiten pystymme suojelemaan lapsia ja lapsen oikeuksia.

Lue myös:

    Uusimmat