Lapsi voi hölmöillä liikenteessä vanhempien ohjeista huolimatta – autoilija, tunnistatko nämä vaaranpaikat?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Mitä riskejä liittyy ajamiseen omakotitaloalueella?

Vastaus: Erilaisiin liikenneympäristöihin liittyvät omanlaisensa riskit. Omakotitalo- ja muillakin asutusalueilla erilaiset näkemäesteet sekä lasten toiminnan arvaamattomuus tuovat omat haasteensa.

Omakotitaloalueilla asuu paljon lapsiperheitä. Lapsi on aikuista pienikokoisempi, mikä tuo tullessaan tiettyjä haasteita sekä autoilijalle että lapselle itselleen: 

Lasta on vaikea havaita. Hän jää huomattavasti aikuista helpommin katveeseen esimerkiksi pensasaidan tai lumikasan taakse.

Lapsi puolestaan seuraa tilanteita huomattavasti aikuista matalammalta, jolloin vastaavat näkemäesteet häiritsevät lapsen havainnointia. Aikuinen voi tutustua lapsen maailmaan menemällä hetkeksi kyykkyyn tien reunassa olevalla jalkakäytävällä. Maailma näyttää lapsen silmien korkeudelta katsottuna aivan erilaiselta, mihin aikuinen on tottunut.

Lapset ovat myös varsin arvaamattomia. Huomio saattaa kiinnittyä aivan muihin asioihin kuin liikenteeseen. Pallo, kaveri, peli tai leikki on paljon kiinnostavampi ja varastaa helposti kaiken huomion. Pihasta kadulle pallon perässä ryntäävä lapsi on varsin klassinen esimerkki arvaamattomuudesta.

Valvo ohjeiden noudattamista

Lapsi ei kykene itse määrittelemään sitä, mikä on turvallinen paikka peleille, leikeille tai pulkkailulle ilman vanhempien ohjeistusta ja valvontaa. Jokainen vastuullinen vanhempi käy läpi lapsensa kanssa, missä on turvallista ja sallittua leikkiä, pelata tai lasketella ja missä taas ei. Pelkkä ohjeistus ei yksistään riitä vaan myös sen noudattamista on valvottava. Kaverien painostus ja villit ajatukset saattavat temmata fiksunkin lapsen mukaansa hölmöilemään.

Viime päivinä olen törmännyt mitä eriskummallisimpiin ja vaarallisempiin pulkkamäkiin. Ainakin pääkaupunkiseudulla on useita epävirallisia pulkkamäkiä sellaisissa paikoissa, joissa pulkalla lasketaan suoraan ajoradalle. Vaikka ehkä alustava ajatus tällaisessa paikassa on ollut, että katsotaan aina ennen laskua, tuleeko autoa, saattaa riski laskun tiimellyksessä varsin helposti unohtua. Vanhempien pitäisi käydä keskusteluja lasten kanssa pulkalla laskemisen vaaroista ja auttaa etsimään turvallinen pulkkamäki kodin lähistöltä.

Asennekasvatusta: Tie on tie

Ajorata ei ole myöskään pelikenttä. Jos hyväksytään, että lapset levittävät jääkiekkomaalit tielle ja pelaavat tiellä, ei lapsi opi arvostamaan ja kunnioittamaan tiealuetta. Vaikkei vaaratilannetta aiheutuisi itse pelin tiimellyksessä, se saattaa aiheutua myöhemmin, kun tiehen suhtaudutaan kevytmielisesti, pelikenttänä. Tässäkin vetoan vanhempien vastuuseen: turvallinen pelikenttä on etsittävä yhdessä – jostain muualta kuin tieltä.

Yllätyksiin varautuminen voi pelastaa onnettomuudelta

Luonnollisesti muiden tienkäyttäjien on syytä huomioida nämä keskeiset ongelmat ja pyrittävä varautumaan edellä kuvatun kaltaisiin yllätyksiin ajamalla riittävän hiljaa ja havainnoimalla huolellisesti.

Aikuinen on aina aikuinen ja lapsi on lapsi. Tosiasia on myös, että lapsi saattaa kyllä hölmöillä, vaikka häntä olisi oikein ohjeistettukin. Tällöin ulkopuolisen tienkäyttäjän järkevä toiminta voi vielä pelastaa vakavalta onnettomuudelta.

Pihaan on turvallisinta peruuttaa

Omakotialueella myös peruutellaan paljon. Mikäli näet jonkun peruuttavan pois pihasta, hiljennä nopeutta ja pyri varmistumaan siitä, että peruuttaja on havainnut sinut.

Turvallisinta olisi peruuttaa pihaan saapuessaan, jolloin pihasta lähteminen onnistuisi etuperin. Pihasta lähdettäessähän on aina väistettävä kaikkea muuta liikennettä. Havainnointi sivuille onnistuu kuljettajan paikalta näppärämmin etu- kuin takasivulaseista. Lisäksi auton lämmityslaite poistaa talvikeleillä tyypillisen huurteen lasipinnoilta tehokkaammin auton etupäästä.

Peruutuskamera tai -tutka lisäävät turvallisuutta pihaan peruutettaessa. Lisäksi kuljettajan on aina syytä vilkaista jo etuperin saapuessaan paikkaan, jonne aikoo peruuttaa.

***

2:52

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja