Lappiin jopa yli 10 astetta pakkasta – meteorologin hyytävä ennuste: ”Tulee kylmempiä lukemia kuin kertaakaan on ollut”

4:11
Hyytävä kylmyys rantautui Suomeen: Näin kylmyys liikkuu läpi viikon – katso kartalta, miten pakkaset sijoittuvat Suomen kartalla.

Tiistaiaamu valkeni rapeassa säässä, kun lämpötila laski yön aikana koko maassa pakkasen puolelle. Yön alin lämpötila mitattiin Enontekiöllä, jossa mittarilukema putosi jopa 7,4 pakkasasteeseen. Kysymys kuuluukin: enteilevätkö pakkaset aikaista talvea?

Forecan meteorologi Joanna Rinteen mukaan talvi ei ole toistaiseksi virallisesti alkanut. Yöpakkaset jatkuvat ensi yönäkin maan pohjoisimmissa osissa, mutta sateinen ja pilvinen sää pitää pakkaset poissa maan eteläosissa.

Samalla, kun lämpötilat saattavat päiväsaikaan olla Etelä-Suomessa jopa yli 10 astetta plussan puolella, pakkaset Pohjois-Suomessa kiristyvät.

– Odotettavissa on, että Lapissa pakkasta on loppuviikolla monin pakoin jopa yli 10 astetta erityisesti öisin, mutta Pohjois-Lapissa voi olla pakoin päivisinkin. Se tarkoittaa sitä, että tulee kylmempiä lukemia kuin on kertaakaan tänä talvi- ja syyskautena ollut, syys- ja talvikauden aikana ollut.

Vaikka lumisateita onkin tiedossa paikoittain lähinnä pohjoisosissa, meteorologi muistuttaa, että pienikin pakkanen saattaa tehdä ajokelistä haastavan. 

– Varautua kannattaa varautua koko maassa, vaikka painotus liukkaista keleistä on Keski- ja Pohjois-Suomessa, Rinne toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja