Kauanko Lapin hirmupakkaset jatkuvat, missä pääsee jo hiihtämään luonnonlumilla? Ja näkyvätkö raketit vuodenvaihteessa pilvien läpi? Meteorologi kertoo loppuvuoden säästä

Ivalossa paukkuu nyt yli 36 asteen pakkanen – meteorologi kertoo lumitilanteen ja uuden vuoden sään 6:18
Missä juuri nyt voi hiihtää, mihin saadaan vielä lunta ennen vuodenvaihdetta? Meteorologi kertoo lisää videolla:

Tänä aamuna pakkanen paukkui Suomessa viimein toden teolla. Kymmenellä Lapin mittausasemalla mitattiin yli 30 asteen pakkasia, ja kylmimmillään Inarissa Ivalon lentoasemalla mitattiin yli 36 pakkasastetta.

– Jos jotain voi pitää harvinaisena, niin sitä, että näitä pakkasia on ollut toistaiseksi tänä talvena vielä vähän, kertoo meteorologi Juha Föhr MTV Uutiset Livelle.

Lapin turistit pääsevät vielä sunnuntaina nauttimaan kirpeistä pakkaslukemista, mutta sitten alkaa lauhtua. Vuoden viimeisinä päivinä etelästä on nousemassa useampi sadealue ja sään yleisilme jatkuu epävakaisena mutta lauhana.

Vaikka suurimmassa osassa Suomea on jo lumipeite, luonnonolosuhteissa hiihtäminen onnistuu toistaiseksi vain pohjoisemmassa. Lapissa on Käsivarresta Sallaan ulottuvalla alueella yli 30 senttiä lunta, Koillismaan ja Kainuun leveydelle lunta on riittänyt parikymmentä senttiä.

Suomen itä- ja keskiosissa lumipeite on kymmensenttinen, mutta muualla on käytännössä lumetonta. Ensi viikon matalapaine tuo mukanaan lunta, mutta etelä- ja lounaisrannikolla siitä tuskin pystytään kauaa nauttimaan.

Lunta on luvassa vielä uudenvuodenaattoaamunakin, tällä kertaa jopa maan eteläosissa, Föhr jatkaa.

Ennuste tarkentuu ensi viikolla, mutta tämän hetken tiedon mukaan pilvipeite rakoilisi uudenvuodenyönä, joten myös raketteja voi katsella sopivilla turvaväleillä kirkkaassa säässä.

Uudenvuodenpäivä tuo mukanaan jälleen uusia lumisateita idästä. Kuinka länteen sateet ulottuvat, se selviää ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat