Lapinlahden linnut: Maailman kahdeksan ihmettä

Valmistusvuosi 1990-91. Ohjaus Pentti Kotkaniemi ja Pertti Melasniemi. Tuotanto YLE TV1 / Panvision. Kuvaformaatti 4:3, ääni 2.0. Kesto 250 min.

Lapparit jatkoivat sketsiviihteen voittokulkuaan uudessa sarjassa. Kahdeksassa ihmeessä mukana olivat vielä kaikki ryhmän jäsenet ja homma toimi jopa paremmin kuin Kuolemansynneissä. Hullunkuriset perheet -sketsissä irvaillaan ajankuvaan liittyville julkkisperheille, Hurjat ajavat pappamopoillaan kiskan kulmalle ja suorittavat mitä hurjimpia temppuja. Kuinka aikaa edellä Lapparit olivatkaan, kun ajattelee nykypäivän tosi-tv-juttuja, kuten Pelkokerrointa jne, joille Hurjat irvailivat jo 16 vuotta sitten. Kuolemansyntien Asu edullisemmin -sketsi on tällä kertaa muovautunut muotoon Syö edullisemmin, joka lopulta muuttuu edullisemman juomisen pariin opastamiseen. Pantomiimi-sketseissä valta on annettu härskille alapäähuumorille. TV-ohjelmille irvaillaan jälleen, Kymppitonnissa vieraina ovat mm. Ben Tsyskoooovits (Zyskowitz) ja Kata Kärkkäinen.

Hokemia Hurjien lisäksi aikanaan aiheuttivat sketsit Akka senkun komistuu, Ota siitä vaan sekä Valamon ortodoksimunkkien rukoushetket. Myös kaikkien 8 Linnun vuorollaan ruutuun tulo ja tietyn läpän heitto, kuten Monsieur Mossen "voi pojat kumpa tietäisitte", Niilo Tarvajärven "sillä lailla" ja Lenita Airiston "kyllä suomalainen mies haisee" olivat aikanaan kovassa käytössä katsojien keskuudessa. Elokuvista Normandian maihinnousu ja Tuntematon sotilas saavat Lapparien käsittelyssä aivan uuden ilmeen. Lapparit kertovat myös, mitä todellisuudessa tapahtui mm. Bobrikoffin kohdatessa Schaumannin ja Köyliöjärven jäällä Lallin ja piispa Henrikin välillä.

Asiaohjelmille vitsaillaan muutaman kerran nähtävässä sketsissä Lukunurkka, jossa luetaan otteita mm. uusimmasta puhelinluettelosta. Sosiodraamassa näyttelijäopiskelijat esittävät ajankohtaisia kohtauksia. Mutta ehdottomat helmet ovat Markku Toikan sporaopas, Mikko Kivisen Heinola-opas sekä Alaston-sketsit, joissa yksi Lintu vuorollaan "tuntee olonsa niin alastomaksi". Tuttuun tapaan mukana on myös kahdeksan "musiikkivideota".

Kakkoslevyllä samat kamat, mutta siten, että sketsit voi katsoa kaikki putkeen. Toisaalta jaksoissa esitettyjä 8 biisiä ei kuitenkaan voi katsoa putkeen. Lisukkeina Montreaux'n festivaaleille lähetetty, englanniksi tekstitetty kooste, joka on todella huonolaatuinen. Mutta eipä sillä ole juurikaan merkitystä. Uutta materiaaliakin on: uudelle kokoelmalevylle nauhoitetuista kahdesta kappaleesta toisen, Keski-ikä on syvältä -biisin video on ynnätty mukaan. Siitä näkee, miltä Linnut näyttävät 15 vuotta sarjantekoa myöhemmin, keski-ikäisinä miehinä.

Toki hutejakin mukaan mahtuu, mutta pääasiassa Maailman kahdeksan ihmettä on yksi parhaista suomalaisista sketsisarjoista. Onneksi levyn tuotanto on - kuten sarjakin - parempaa kuin Kuolemansyntien kohdalla.

Sarja: *****
Levyt: *****

Teksti: Toni van der San

Lue myös:

    Uusimmat