Lapin mineraalit houkuttavat kaivosjättejä – "Esiintymät ovat siellä, mihin luonto on ne asettanut"

Euroopassa kulutetaan 20 prosenttia maailmassa tuotettavasta metallista, mutta tuotetaan vain murto-osa. Lapin perusmetallien hyödyntäminen vaatisi valtavia pääomia ja myönnytyksiä herkän luonnon suhteen.

Euroopassa etsitään parhaillaan kiivaasti tapoja vähentää riippuvaisuutta Kiinasta. 

Erityisen kiperä tilanne on kaivosteollisuudessa. 

Malmiunelma Viiankiaapa on Natura 2000 -alueella

Tilanne monimutkaistuu entisestään, kun otetaan huomioon luonnonsuojelulliset näkökulmat.

Lapin maaperässä on modernin elämänmenon vaatimia perusmetalleja, mutta niiden hyödyntäminen vaatii valtavia pääomia ja myönnytyksiä herkän luonnon suhteen. 

– Me tuotamme ketjun alkupäässä niitä metalleja, joita me tarvitsemme sähköautoihin, sähkönsiirtoon, tuulivoimaan, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa MTV Uutisille.

Esimerkiksi Sodankylässä Viiankiaapa on Natura 2000 -aluetta ja mukana soiden suojeluohjelmassa. Silti sen alla olevan malmiesiintymän hyödyntämistä edistetään.

– Sakatin kaivos on erittäin korkealaatuinen malmiesiintymä, joka sisältää näitä Euroopan ja maailman tarvitsemia kriittisiä strategisia metalleja kuten nikkeliä, kobolttia, kuparia ja platinaryhmän metalleja, AA Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg toteaa.

Euroopan unioni on nimennyt aapasuot erityisen tärkeäksi luontotyypiksi. Valtaosa Euroopan aapasoista sijaitsee Suomessa.

– Esiintymät ovat siellä, mihin luonto on ne asettanut. Me emme voi niitä kaavoittaa taikka muuttaa niiden sijaintia, ja silloin tarvitaan yhteen sovitettuja ratkaisuja, Pekka Suomela sanoo.

– Viiankiaavan osalta on monipolveinen prosessi käynnissä yhtiön, sidosryhmien, kunnan, valtion viranomaisten ja valtioneuvoston ja EU:nkin kanssa. 

Riippuvuuksia ei pureta hetkessä

Kaikista vaikeuksista huolimatta Euroopan on mietittävä, mistä se metallinsa saa tulevaisuudessa. Riippuvuuksien purkaminen kestää pitkään.

– Noin 80 prosenttia kaikesta metallista, joita jalostetaan ja käytetään Euroopassa, tulee ulkoa. Se ei ole yhden päivän keikka, Boliden Kevitsan toimitusjohtaja Tom Söderman kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat