Kaivosyritys teki jättimäisen varauksen Uudellamaalla – "Ei kuulu kaupungin eikä kaupunkilaisten toivelistalle"

Uudellemaalle on tehty harvinaisen suuri kaivosvaraus – mistä on kyse? 11:43
Kuinka moni aluevarauksista lopulta johtaa kaivostoimintaan asti? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Kaivostoimintayritys elementX Finland Oy on kiinnostunut Uudeltamaalta mahdollisesti löytyvistä mineraaleista. Yritykselle on myönnetty yli 1 600 neliökilometrin laajuinen varausalue, joka levittäytyy kolmen kaupungin ja kuuden kunnan alueelle. Varaus on herättänyt paikallisissa huolta. 

Suomessa harjoitettava kaivostoiminta herättää tunteita laidasta laitaan. Kriittisten metallien tuottajina toimivat kaivokset koetaan tärkeiksi alueidensa työllistäjiksi ja huoltovarmuuden ylläpitäjiksi, kun maailmalla pohditaan, mistä uusi teknologia saisi tarvitsemansa mineraalit.

Kolikon kääntöpuolena taas on huoli kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista ja kansallismaisemalle aiheutuvasta peruuttamattomasta tuhosta. Nyt huomio on kääntynyt kohti Uudenmaan alueelle myönnettyä poikkeuksellisen suurta kaivosvarausta.

Varaus koskee aluetta, jolla asuu 140 000 ihmistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyi kaivosyritys elementX Finland Oy:n tekemän varauksen, jolla yhtiö varaa itselleen etuoikeuden hakea malminetsintälupaa Uudeltamaalta.

Yli 1 600 neliökilometriä käsittävä varaus on Tukesin mukaan poikkeuksellisen laaja, minkä vuoksi sen voimassaoloaikaa on lyhennetty normaalista kahdesta vuodesta vuoden mittaiseksi.  

Kaivosyhtiön mukaan esimerkiksi Porvoon, Askolan, Loviisan, Sipoon ja Mäntsälän alueilta voisi olla löydettävissä muun muassa litiumia, kuparia, uraania ja skandiumia.

Kaikkialla ajatukseen ei kuitenkaan ole suhtauduttu lämpimästi. Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kommentoi tilannetta kaupungin näkökulmasta MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle.

– Kyllä tämä kasvavassa kaupungissa on herättänyt paljon keskustelua ja huolta, mutta pidämme asiaa kovin epärealistisena, hän toteaa.

Ujulan mukaan kaivostoiminta olisi erittäin negatiivinen asia kaupunkilaisten asuin- ja elinympäristölle.

– Ei kuulu kaupungin eikä kaupunkilaisten toivelistalle, hän toteaa.

Luonnonsuojelyhdistys pelkää kaivosyrityksen näytteiden ottamisenkin olevan tuhoisaa 2:17
Pohjois-Karjalassa huolta on niin ikään herättänyt kaivosvaraus, jonka pelätään turmelevan kansallismaisemaa peruuttamattomasti. Kolin kansallispuiston lähelle myönnettiin keväällä noin 550 neliökilometrin varaus - mitä pelkoja luonnonsuojelujärjestöllä on siihen liittyen?

Varaus ei tarkoita vielä kaivinkoneiden käynnistymistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan paikallisilla ei ole vielä syytä huolestua kaivostoiminnasta, sillä varaus oikeuttaa yrityksen vain pieneen etumatkaan kilpailijoihinsa nähden.

– Terminä kaivosvaraus on hieman harhaanjohtava, sillä kaivoksia ei pysty varaamaan. Varaus tarkoittaa sitä, että varataan kilpailijoihin nähden etuoikeus valmistella malminetsintälupahakemusta alueelle, selittää Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo.

Varaus ei anna oikeutta tehdä minkäänlaista etsintätyötä maastossa, mitä ei voisi tehdä ilmankin varausta.

ElementX Finland Oy on ilmoittanut käyttävänsä ensimmäisen vuoden etsintätöihin, paikallisten kontaktoimiseen ja mahdollisesti pienten näytteiden ottamiseen. Yrityksen suunnitelmissa on jättää myöhemmin malminetsintälupahakemus. 

Kuinka moni aluevarauksista lopulta johtaa kaivostoimintaan asti? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat