Läpikuultava koti

Läpikuultavuus on sisustuksen suuntaus, joka symbolisoi omalla tavallaan siirtymistä materialismista enemmänkin henkeviin arvoihin seuraavalle vuosituhannelle siirryttäessä.

Lasitiiltä voidaan käyttää tuomaan ilmettä muuten raskaannäköisiin rakennelmiin tai isokokoisiin seinäpintoihin. Lasitiilestä rakennettu seinämä voi toimia myös tilanjakajana. Iso tila saadaan paremmin jäsenneltyä ja siihen saadaan ryhtiä tarkkaan harkitulla lasitiiliseinämällä. Samalla saattaa myös kalusteiden ryhmittely helpottua.

Lasitiiliseinämää voidaan käyttää ruokailutilan ja eteisen väliin. Lasitiili tuo avaruutta tilaan ja tarjoaa kattauksille jännittävän taustan. Ruokailutilan ikkunoista tulvivaa valoa saadaan hyödynnettyä eteisessä. Ristiinrihlattu lasitiilistä rakennettu seinämä toimii eteisen vaatenaulakkona. Ilmettä sisustukseen saadaan jo muutamalla lasitiilellä.

Tiilien valonläpäisykyky vaihtelee täydellisestä läpinäkyvyydestä aina ulkomuotoja pirstoviin ja valoa heijastaviin malleihin. Joko toiselta tai molemmilta puolilta satiinipintaisilla lasitiilillä saadaan tilaan valoa mutta estetään mahdollisuus nähdä lasiseinän läpi.

Lasitiilivalikoimiin on tullut myös erikoisosia, joilla pystytään ratkaisemaan siististi seinämien kulmakohdat. 90-asteisen peruskulmatiilen lisäksi on saatavilla myös pyöristettyjä versioita. Lasitiilen asennustavat ovat viime vuosien aikana kehittyneet ja samalla helpottuneet.

Perinteisesti lasitiili on asennettu muuraamalla. Muurauslaastina käytetään lähes maakosteaa sementtilaastia Sauman paksuus on minimissään 5 millimetriä Isommat lasitiilet vaativat myös enemmän massaa. Jälkisaumauksessa käytettävä laasti ei saa olla lujempaa kuin itse muurauslaasti. Toinen mahdollisuus on silikoniasennusjärjestelmä, joka soveltuu sekä kosteisiin että kuiviin tiloihin ja myös ulkoseiniin.

Järjestelmään kuuluu alumiinikehys, asennusvälikkeet ja raudoitus. Sauman leveydeksi tulee vain 3,7 mm, jolloin lasitiilen ominaisuudet pääsevät paremmin esille kuin muuratussa rakenteessa. Kolmas, kuiviin sisätiloihin sopiva asennusmahdollisuus on puukehysasennusjärjestelmä, jonka hyvä puoli piilee sen siirrettävyydessä kohteesta toiseen.

Läpikuultavuutta lyijylasilla

Näyttävää läpikuultavuutta sisustukseen saadaan lyijylasilla. Useimmille lyijylasitöistä tulee mieleen vain lasipaloista rakennetut valaisimien varjostimet tai näyttävät kirkkorakennusten lasikoristelut. Mutta lyijylasia voidaan käyttää isompinakin pintoina kodin sisustuksessa. Lyijylasityö saattaa olla ratkaisu esimerkiksi silloin kun katukerroksessa olevan asunnon ikkuna osuu vilkkaan kadun varteen ja kaivataan näkösuojaa.

Lyijylasityötä kannattaa harkita myös silloin kun pesutiloissa, kylpyhuoneessa tai wc:ssä on ikkuna, josta tuleva valo halutaan käyttää hyväksi mutta joka sinällään tuntuu epämiellyttävän paljastavalta. Lyijylasityö kannattaa valmistuttaa mittatilaustyönä niin, että se voidaan asentaa kiinteästi ikkunapuitteisiin, jolloin lopputuloksesta tulee siisti.

Läpikuultavaa lasia saadaan myös hiekkapuhaltamalla tai etsaamalla kirkasta lasipintaa. Hiekkapuhalletut lasipinnat ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi keittiön astiakaappien ovien materiaalina. Ne peittävät armollisesti näkymän kaappiin mutta tuovat astioiden ääriviivat kauniisti esiin.

Läpikuultavat kankaat

Läpikuultavia verhoja on ryhdytty käyttämään ympäri vuoden. Erityisen suosittuja ovat polttopainetut kankaat, jotka kudotaan kahdesta materiaalista, esim. puuvillasta ja polyesteristä koostuvasta langasta. Luonnonkuitu syövytetään, jolloin kankaasta tulee läpikuultava.

"Läpikuultavuus on ehdottomasti trendikkäin asia sisustusmateriaaleissa vuosituhannen vaihteen lähestyessä. Siihen liittyvät henkisyys ja mystiikka yhdistetään helposti myös kankaiden keveyteen, ilmavuuteen ja läpikuultavuuteen", sanoo ateljeepäällikkö Pirjo Kääriäinen Finlaysonilta.

Lue myös:

    Uusimmat