Länsimaita halveksutaan sekasortoisessa Nigerissä, ja se avaa pelikentän maassa Venäjälle: "Wagner pyrkii täyttämään valtatyhjiön"

Nigerin tilanne kiristyy - mikä on Venäjän rooli vallankaappauksessa? 8:11
Katso videolta, miten asiantuntija kommentoi Nigerin vallankaappausta

Ulkoministeriön Pohjoisen Afrikan yksikön yksikönpäällikön Krista Nopolan mukaan länsimaiden maine on Nigerissä huono, eikä Venäjä epäröi hyödyntää tilannetta omaksi edukseen. 

Nigerissä kaksi viikkoa sitten vallan kaapannut sotilasjuntta odottaa nyt ajan kulumista. Krista Napolan mukaan kello käy koko ajan sotilasjuntan eduksi.  

On todettu, että mitä kauemmin aikaa kuluu sotilasvallankaappauksen jälkeen ilman tuloksia, se pelaa heidän puolelleen, Napola kertoo. 

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas on pyrkinyt vetoamaan sotilasjunttaan maan demokraattisesti valitun presidentin palauttamiseksi valtaan. Ecowasin asettama takaraja presidentti Mohamed Bazoumin palauttamiselle valtaan umpeutui sunnuntaina. Ecowas-maiden johtajat ovat uhanneet sotilasjunttaa mahdollisella voimankäytöllä, jos se ei luovu vallasta. 

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Ecowas toimisi sotilaallisesti ilman mandaattia. Varmaankin nyt kaikki keinot käytetään, että tähän ei tarvitse mennä, Napola sanoo. 

Bazoum valittiin presidentiksi vuonna 2021 järjestetyissä vaaleissa, jotka olivat maan ensimmäiset demokraattisina pidettävät vaalit. Napolan mukaan EU on pyrkinyt vallankaappaukseen saakka tukemaan maan demokraattista kehitystä. Niger on yksi maailman köyhimpiä valtioita, ja maassa on osin käynnissä humanitaarinen kriisi. Ecowasin Nigerille asettamat tiukat pakotteet kurjistavat oloja entisestään. 

Mielenosoituksia järjestetään ja tilanne maassa on jännittynyt, Napola sanoo. 

Nigerin naapurimaat Mali ja Burkina Faso ovat aikaisemmin ilmoittaneet pitävänsä mahdollista sotilaallista väliintuloa Nigerissä sodanjulistuksena. Kumpikaan maa ei saa tällä hetkellä osallistua Ecowasin toimintaan omien sotilasvallankaappaustensa vuoksi.

Länsimaiden maineessa ei ole kehumista

Niger on entinen Ranskan siirtomaa. Napolan mukaan länsimaiden maine on Nigerissä huono ja länsivastaisuus on vahvaa. 

Länsimailla on Sahelin alueella ollut jo pitkään huono maine, jota tiettyjen valtioiden hybridivaikuttaminen vahvistaa, hän kertoo. 

Napola pitää vallankaappausta ensisijaisesti maan sisäsyntyisenä tapahtumana, mutta Venäjän ja etenkin Wagner-yhtiön vaikutusvaltaa alueella ei kannata aliarvioida. 

Nigerin sotilasjuntta on ollut yhteydessä Wagneriin ja pyytänyt heitä vahvistamaan turvallisuutta, Napola kertoo. 

Hänen mukaansa Venäjä ja Wagner-yhtiöt käyttävät hyväkseen Sahelin alueen maiden länsivastaisuutta ja täyttävät alueen valtatyhjiötä. 

Vääriä uutisia levitetään tahallisesti, ja länsivastaisuutta pyritään vahvistamaan entisestään. 

 

Lue myös:

    Uusimmat