Lannoitteet - kasvien piristykseksi!

Ei riitä, että kukille juttelee, niille antaa rakkautta ja vettä, sopivasti aurinkoa ja levähdystaukoja paahteelta. Puutarhan kasvit tarvitsevat myös lisäravinteita lannoitteista, jotta pystyisivät kasvamaan ja kukoistamaan mahdollisimman rehevinä ja hyvinvoivina. Puutarhan lannoitteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään: keinolannoitteisiin ja luonnonlannoitteisiin.

Keinolannoitteet

Kemialliset lannoitteet ovat teollisesti valmistettuja kivennäissuoloja. Ne ovat joko pintamultaan sekoitettavia rakeita tai kasteluveteen liuotettavia jauheita.

Keinolannoitteiden ravintosisältö on tarkoin mitoitettu ja niissä voi olla yhtä tai useampaa ravinnetta. Täyslannoite tai yleislannoite sisältää hivenaineiden lisäksi kolmea pääravinnetta: typpeä, fosforia ja kaliumia. Kyseisten pääravinteitten suhde ilmoitetaan lannoitteen pakkauksessa ja sopivat ravinnesuhteet vaihtelevat käyttötarkoituksen ja lannoitettavan kasvin mukaan. Lisäksi joillekin kasveille (esimerkiksi ruusuille) on olemassa valmiita lannoitteita.

Keinolannoitteet parantavat kasvua ja satoa tehokkaasti, mutta vaativat käytössä huolellisuutta. Annosteluohjeita kannattaa noudattaa tarkoin. Keinolannoitteissa ravinnemäärät ovat hyvin tiedossa, joten niiden annostelu on helppoa ja kasvien ravinnetarve voidaan tyydyttää täsmällisesti. Koska lannoitteiden kivennäissuolat liukenevat helposti veteen ja ovat nopeasti kasvien juuriston ulottuvilla, tehoaa keinolannoite nopeasti. Kuitenkin helppoliukoisuudessa piilee myös nurjat puolensa: ravinteet voivat huuhtoutua kasvien ohi rehevöittämään vesistöjä tai kerrostua maaperään liian runsaina aiheuttaen kasveissa ylilannoitusoireita (=kasvit heikentyvät ja altistuvat taudeille).

Taimistopalvelu Heimo Saarinen Oy:ssä myydään sekä keino- että luomulannoitteita. Suuri enemmistö heiltä ostettavista lannoitteista on keinolannoitteita. Heimo Saarinen arvelee, että suurin syy tähän on keinolannoitteiden helppous: "Kemiallisen yleislannoitteen käyttö on niin helppoa, koska yhdellä aineella saa hoidettua koko puutarhan lannoitustarpeen."

Luonnonmukaiset lannoitteet

Luonnon omat aineet ovat usein parasta lannoitetta kasveille. Ne sopivat kaikkien kasvien ravinnelähteiksi ja vaikuttavat hitaasti ravinteita luovuttaen. Luonnonmukaiset lannoitteet parantavat maan rakennetta, esimerkiksi kosteuden pidätyskykyä, ja tähän eivät keinolannoitteet pysty.

Myös luonnonmukaisten lannoitteiden käytössä kannattaa muistaa kohtuus. Lannoite annetaan jo keväällä istutuksen yhteydessä, jolloin sekä ravinteiden saanti että maan läpäisevyys paranevat. Nestemäistä lannoitetta annetaan kastelun yhteydessä.

Heimo Saarisen taimistopalvelussa luonnonmukaisia lannoitteita myydään vain noin 5% kaikista lannoitteista. Saarisen mukaan kysyntää ja käyttäjiä saattaisi ollakin, mutta tuotevalikoima on vielä tällä hetkellä kohtalaisen pieni.

Luonnonmukaisia lannoitteita ovat esimerkiksi kompostoitu puutarhajäte ja kompostoitu lehmän- ja kananlanta. Saarinen toteaa ongelman lannan käytössä olevan sen, että usein lanta ostetaan suoraan maatiloilta ja sitä täytyy kompostoida ja käsitellä ennen käyttöä. Monellakaan kotipuutarhurilla ei ole tällaiseen aikaa.

Lisäksi tarjolla on erilaisia luomulannoitejauheita, kuten merileväjauhe ja veri-, sarvi- ja luujauho. Nimensä mukaisesti esimerkiksi luujauhossa on jauhettu eläinten luita, samoin sarvijauheessa käytetään mm. naudan sarvia. Luujauhoa Saarinen kehuu pitkävaikutteiseksi lannoitteeksi. Se soveltuu hyvin sekä ulkona puutarhassa että kodin sisätiloissa käytettäväksi lannoitteeksi. Yksittäisistä luomulannoitteista Heimo Saarinen nimeää suosituimmaksi Sarvilastu-lannoitteen. Sarvilastu on lastumaista luomulannoitetta, jota käytetään pintamultaan sekoitettuna varsinkin kukkien istutuksen yhteydessä.

Lannoitusajat ja tavat

Keväällä heti lumien sulettua maahan levitetään täyslannoitetta. Maata kastellaan runsaasti lannoituksen jälkeen ja helpommalla tietenkin pääsee, jos ajoittaa lannoituksen sadesäälle.

Alkukesän kasvukaudella ja varsinkin kukkimisvaiheessa monet kasvit kaipaavat lisälannoitusta. Usein riittää pieni annos kasteluveteen liuotettavaa lannoitetta.

Heinäkuussa lannoitetaan satoaan valmistelevia vihanneksia. Kesäkukat vaativat läpi kesän säännöllistä lannoitusta.

Teksti: Niina Rintamäki
Lähteet: Taimistopalvelu Heimo Saarinen

Lue myös:

    Uusimmat