Mainos

Lännen Media: Särkylääkkeet taustalla joka kuudennessa myrkytyksessä

Myrkytystietokeskukseen tulleista puheluista joka kuudes johtuu pelkästään särkylääkkeistä, kertoo Lännen Media. 

Puheluita tulee noin tuhat vuodessa. Särkylääkkeet kuormittavat vatsaa, sydäntä ja maksaa.

Lännen Median tietojen mukaan särkylääkkeiden aiheuttamien myrkytysten osuus on vielä suurempi, jos mukaan laskee yhdistelmälääke Panacodin, jossa on kodeiinia ja parasetamolia.  

– Suomessa käsikauppalääkkeiden myyntiä rajoitetaan ensisijaisesti pakkauskokojen avulla. Parasetamolia on kuitenkin apteekissa saatavilla kerralla määrä, joka riittää maksavaurioon, kertoo ylilääkäri Vesa Mustalammi Fimeasta.

Se ei kuitenkaan ärsytä vatsaa ja kuormita sydäntä kuten asetyylisalisyylihappo tai ibuprofeeni. Siksi sitä suositellaan kipulääkkeeksi myös raskaana oleville ja lapsille.

– Ongelma on sen pieni turvamarginaali. 

Parasetamoli rasittaa maksaa jo hyvin pieninä annoksia. Yhdessä alkoholin kanssa yliannostus voi olla tappava. Aikuisella vuorokausiannos ei saisi ylittää kolmea grammaa.  

Naapuruston pohjoismaissa suurin saatavilla oleva tablettivahvuus on 500 mg. Ruotsissa lääkkeitä oli myynnissä päivittäistavarakaupoissa, mutta ne vedettiin keväällä myynnistä itsemurhatapausten vuoksi.

– Ruotsissa on ollut kyse nimenomaan hetken mielijohteesta parasetamolilla tehtyjen itsemurhien lisääntymisestä. Kokonaan väärinkäyttöä ei voi estää edes rajoittamalla myynnin apteekkiin, Mustalammi kertoo.

Apteekin käsikaupan särkylääkkeitä käytetään yleensä asiallisesti lyhytaikaiseen kipuun ja kuumeen hoitoon. Joka kymmenes suomalainen käyttää kuitenkin lääkkeitä päivittäin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.