Mainos

Lampunvaihto-opas: Hehkulamput siirtyvät historiaan – toimi näin

Kun hehkulamppujen valmistus loppuu, on aika vaihtaa. Tässä lisätietoa lampun vaihtoon liittyvissä asioissa, jotta vaihto olisi kaikille mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

Syyskuussa 2011 lopetettiin EU-tasolla säädetyn direktiivin mukaan kirkkaiden 60 wattisten hehkulamppujen valmistus ja syyskuussa 2012 lopetetaan loppujen hehkulamppujen valmistus.

Näille lampuille löytyy markkinoilta paljon toimivia ja kestäviä korvaavia tuotteita, mutta korvaavan tuotteen löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa valtavan tuotevalikoiman äärellä.

Nämä tilalle: Esittelyssä eri lampputyypit

Kotien valaistuksessa voidaan käyttää monia erilaisia lampputyyppejä kuten esimerkiksi energiansäästölamppuja eli pienloistelamppuja, LED-lamppuja tai energiaa säästäviä halogeeneja. Eri lampputyypit soveltuvat erilaisiin käyttökohteisiin. Myös haluttu valon määrä eli valovirta sanelee sopivan lampun valintaa.

LED-lamput ovat nopeasti kehittyvä ja energiatehokas valaistusmuoto. Niiden elinikä on jopa 20 000 – 25 000 tuntia ja niillä voi saavuttaa jopa 80%:n energiansäästön. Niiden tehokkuutta, valon voimakkuutta ja väriä on helppo säätää, joten ne tarjoavat rajattomia mahdollisuuksia. LED-lamppua valitessa on hyvä muistaa tarkistaa lampun tuottama valomäärä eli lumen-arvo.


Philipsiltä löytyy valtava valikoima LED-lamppuja, joilla voi korvata jo suurimman osan kotimme lampuista. Alla 60 wattisen hehkulampun korvaava himmennettävä LED-lamppu.

Energiansäästölamput ovat pienloistelamppuja. Niiden elinikä on 10 000 – 20 000 tuntia ja ne kuluttavat jopa 75-80 % vähemmän sähköä kuin hehkulamput. Alla esimerkkinä Philipsin energiansäästölamput Tornado ja Softone, joilla voi korvata 50-60 wattisen hehkulampun.

Halogeenilamput ovat noin 30 % hehkulamppuja tehokkaampia ja kuuluvat yleensä energialuokkaan C tai D. Halogeenilampuista on saatavilla myös vähemmän energiaa kuluttavia malleja, jotka ovat parhaimmillaan energialuokkaa B.

Philipsiltä löytyy useita erilaisia energiaa säästäviä halogeenilamppuja kuten esimerkiksi yllä olevan kuvan EcoClassic halogeenilamppu.

Huomio lampun kantaan

Lampun kanta toimii siltana virtalähteen sähköliitoksen ja lampun välillä. Se välittää juuri oikean määrän sähkövirtaa lampun palamiseen. Lampuissa on erilaisia kantoja, eivätkä kaikki kannat sovi kaikkiin liitoksiin. Tarkista kannan koko ja tyyppi ennenkuin ostat uusia lamppuja valaisimeesi. Kannan koodi on painettu lampun pakkaukseen (esimerkiksi E27, E14 tai GU10).

Valomäärä

Valonmäärän eli valovirran mittari on nimeltään lumen (lm). Lamppujen valotehoa ei voi energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien kohdalla vertailla enää wattien perusteella. Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta.

Jotta esimerkiksi energiansäästölampun tuottama valon määrä vastaisi 60 watin hehkulamppua, tulisi energiansäästölampun valovirran (lm) olla yli 700 lumenia.

Värisävy

Hehkulampuista poiketen energiansäästölamppujen - kuten loisteputkien - tuottaman valon väri voi olla totutusta poikkeavan väristä.

Yleisimmin on saatavilla ainakin lämpimän valkoista (warm white) tai neutraalin valkoista (cool white) valoa antavia lamppuja. Lampun valon väristä kertoo värilämpötila. Lämpimän valkoisen lampun värilämpötila on 2 700 K, joka vastaa suunnilleen hehkulampun hieman kellertävää valoa. Neutraalin valkoisen lampun värilämpötila on 4 000 K ja valo on väriltään selvästi valkoisempaa. Alla esimerkkejä eri lamppujen värilämpötiloista.

Artikkelin tarjoaa: Philips

Lue myös:

    Uusimmat