Lämpötilat nousivat reilussa vuorokaudessa lähes 40 astetta – meteorologi kertoo, mitä on tapahtumassa

5:13

Lämpötiloissa on koettu ympäri Suomea nyt erittäin suuria heilahteluja: lämpötila on noussut paikoin lähes 40 astetta reilun vuorokauden aikana.

Meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että kovin muutos koettiin Rovaniemellä, jossa lämpötila kohosi 39,8 astetta reilun vuorokauden aikana. Vuorokauden sisällä kovin muutos tapahtui Ala-Muoniossa, jossa lämpötila kohosi 33,4 astetta 24 tunnissa.

– Tämä on todella iso luku, koska helmikuun kaikkien aikojen ennätys yhden vuorokauden sisällä on 33,6 astetta. Ihan näihin lukuihin ei nyt päästy vuorokauden aikana.

Lämpötilan kohoaminen on ollut merkittävää myös Etelä-Suomessa. Tämän päivän lämpimin lukema mitattiin Juupajoella, jossa elohopea kohosi 9,4 asteeseen. Vielä perjantaina Juupajoellakin oli mitattu reilun 20 asteen pakkaslukema.

10 asteen lukemat helmikuussa harvinaisia

Jokelan mukaan lähes kymmenen asteen lämpötilat helmikuussa eivät ole Suomessa aivan poikkeuksellisia, mutta silti melko harvinaisia.

– Helmikuussa ollaan 10 asteen lukemissa kerran 5-10 vuodessa.

Lämpötilan kovia vaihteluita tapahtuu usein talvisin sään lauhtuessa nopeasti. Nyt myös lämmin Föhn-tuuli on osaltaan vaikuttanut lämpötilojen nousuun.

– Lisäksi tänään on aurinkokin päässyt vaikuttamaan päivällä ja se tuntuu jo näin helmikuussakin, Jokela huomauttaa.

Lämmin jakso kestää ensi viikon puoliväliin asti, mutta sitten taas kylmenee. Jokela kuitenkin kertoo, että maaliskuun ensimmäiselle viikonlopulle tultaessa sää lämpenee jälleen.

Kuukausiennusteen mukaan maaliskuusta voi tulla vähän keskimääräistä lämpimämpi.

– Voi olla että maan etelä- ja keskiosassa kevät voi tulla etuajassa, Jokela toteaa.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja