Lakot haittaavat tänään lentoliikennettä laajasti – Finnair peruu yli 90 lentoa

Työnseisaus laajoine tukitoimineen haittaa lentoliikennettä tänään laajasti. Työnseisauksista on ilmoitettu kello 15:n ja 19:n väliseksi ajaksi.

Finnair peruu yli 90 lentoa työnseisausten takia. Peruutukset koskevat noin 6 500:aa matkustajaa. Perumisten lisäksi Finnair myös muuttaa joidenkin yksittäisten lentojen lähtöaikoja, jotta ne saadaan operoitua lakkoajan ulkopuolella.

Finnair on julkaissut verkkosivuillaan ohjeet lentomatkustajille. Finnair pyytää asiakkaita saapumaan kentälle tänään hyvissä ajoin, sillä kentällä on odotettavissa ruuhkaa. Asiakkaita pyydetään myös matkustamaan vain käsimatkatavaroiden kanssa, mikäli suinkin mahdollista, sillä matkatavaroiden käsittelyssä tulee olemaan merkittäviä viivästyksiä.

Lakon aikana lennettävien lentojen tarjoilu on hyvin rajallinen. Tarjoilun ongelmat eivät koske kaukolentoja.

Yhtiön mukaan niiden matkustajien, joiden lento on peruttu, pitäisi ensin tarkistaa yhtiön sivuilta varaukseni-kohdasta, onko Finnair löytänyt uuden reitityksen. Jos uusi reititys on tarjottu, täytyy matkustajan ainoastaan saapua lennolle uuden varauksen mukaisesti. Jos reititys ei sovi, pyytää yhtiö olemaan yhteydessä asiakaspalveluunsa.

Finnair myös muistuttaa, että matkustuspäivää voi vaihtaa 9. huhtikuuta asti. Jos uutta reititystä ei löydetä, voi asiakas siirtää matkustuspäivää tai hakea lipusta rahoja takaisin.

Myös ensi viikolla voi olla lakkoja 

Lakkojen taustalla on Ilmailualan Unionin (IAU) ja Palvelualojen työnantajien (Palta) työkiista. Osapuolet riitelevät siitä, kenen sopimaa työehtosopimusta Airprossa noudatetaan. Yhtiö tarjoaa esimerkiksi maa- ja turvatarkastuspalveluita. IAU:n päätavoite on, että Airprossa otettaisiin käyttöön lentoliikenteen palveluja koskeva yleissitova työehtosopimus, jonka ehdot ovat sen mukaan paremmat. 

Ammattiliiton mukaan ehdoiltaan parempi sopimus on jo käytössä Airpron tytäryhtiössä RTG Ground Handlingissa.

Kiista junnasi vielä eilen paikoillaan, eikä sovittelun jatkumisesta ollut tietoa. Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoi, että mitään uutta sovittelutapaamista ei ole toistaiseksi sovittu. Helteen mukaan neuvotteluita jatketaan heti, jos ilmenee jotain sellaista, jonka perusteella se on mahdollista.

– Nyt tarvitaan vauhdin ottamista ja toivon, että löytyy jotain uusia näkökulmia, joista pääsee eteenpäin mahdollisimman pian. Huomiseen mennessä ratkaisuja ei pystytä samaan aikaiseksi, Helle sanoi eilen.

Jos sopua ei synny, myös ensi viikolla voi olla luvassa lakkoja. IAU on ilmoittanut lakoista ensi viikon keskiviikolle, torstaille ja perjantaille. Lakot kestäisivät näinä päivinä kahdesta iltakuuteen.

Helteen mukaan eilen oli vielä liian aikaista arvioida, voidaanko sopu saada ennen ensi viikolle suunniteltuja lakkoja.

– Teknisesti on mahdollista, että ratkaisu syntyy sitä ennen. Se kuitenkin edellyttää neuvotteluiden jatkamista, mikä puolestaan edellyttää sellaisen ratkaisun löytymistä, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä, Helle sanoi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja