Laki ei kiellä – sopivatko geelikynnet tai kasvohoito alaikäiselle?

Laki ei kiellä kauneushoitoja alle 18-vuotiailta. MTV Lifestyle selvitti, minkä ikäinen voi saada kasvohoidon, kuorinnan tai geelikynnet.

MTV Lifestylen lukijoista yli 70 prosenttia myönsi värjänneensä hiuksensa ensimmäisen kerran 15-vuotiaana tai nuorempana. Tatuoinnin saa vasta 18-vuotiaana, lävistyksen taas jo 16-vuotiaana – mutta entä kasvohoidon?

Solarium on kielletty alle 18-vuotiailta. Laki ei kiellä kauneushoitoja alle 18-vuotiailta, eikä kosmetologisille hoidoille ole suositusikärajoja.

Perinteiseen kasvohoitoon ei ikärajaa

Pietarsaaren Callasta kerrotaan, että kaikki alle 16-vuotiaiden sovitaan yleensä vanhemman kanssa. Perinteiseen kasvohoitoon tai ihonpuhdistukseen ei periaatteessa ole ikärajaa.

– Nykyään tuotesarjat mahdollistavat hoidon hyvinkin nuorelle. Mutta kuitenkin ehkä jonkinlaisena suuntaviivana pitäisin murrosikää. Sitä ennen iho on lapsen ihoa eikä usein kaipaa muuta kuin kosteutusta. Tämän voi tehdä kotona esimerkiksi apteekin tuotteilla. Murrosiän alkaessa ihossa tapahtuu muutoksia, jotka yleensä vaativat kosmetologisia toimenpiteitä, vaikka ei olisikaan epäpuhtauksia, omistaja Sirpa Tiistola kertoo.

Erikoiskasvohoitoa tai voimakasta kuorintahoitoa ei tehdä alle 18-vuotiaalle ilman vanhemman suostumusta. Vahauksen ja sokeroinnin suhteen ikärajaa ei välttämättä ole.

– Kyllä karvanpoistoasiakkaan ikä kuitenkin kiipeää sinne 14–15 vuoteen vähintään, että on jotain, mitä poistaa. Alle 16-vuotiaalle en kuitenkaan tekisi intiimialueen karvanpoistoja ollenkaan. Intiimialue on jokaiselle luonnollisesti hyvin henkilökohtainen ja toimenpide on melko kivulias, joten en näe mitään järkeä tai syytä lähteä tekemään sitä nuoremmille.

"Tiukka linja"

Kynsistudio Zenailsissa ei tehdä geeli- tai rakennekynsiä alle 18-vuotiaalle ilman vanhemman lupaa.

– Miksi näin? Johonkin minun on vedettävä raja ja Suomen laki katsoo että alle 18-vuotias on alaikäinen ja vielä ns. lapsi. En koe että lapsi "tarvitsee" geelikynsiä enkä halua saattaa lasta tai nuorta aikuista siihen tilanteeseen, että rahat kuluvat tällaisiin "ylellisyyksiin", kynsimuotoilija Linda Laaksonen sanoo.

Geelikynsiä tulee myös huoltaa; huoltoväli on 3-5 viikkoa. Huolto voi maksaa jopa 120 euroa.

– Harvalla alle 18-vuotiaalla on oikeasti tällaisia rahoja käyttää näin ja jos on, mistä rahat on saatu? Laaksonen pohtii.

– Aikaisempi ammattini oli sosiaalityöntekijä, joten minulla on aika tiukka linja tässä asiassa.

Joissakin erikoistapauksissa geelikynnet voidaan tehdä alaikäiselle.

– Jos esimerkiksi 12–17 -vuotias puree kynsiä tai jokin sairaus aiheuttaa epämuodostuneet tai hauraat kynnet. Silloin teen geelikynnet alaikäiselle, jos huoltaja varaa ajan ja saapuu paikalle ensimmäisellä kerralla sekä on maksajana. Juttelemme luonnollisesti vaihtoehdoista, käyn läpi kotihoidot sekä teen selväksi, että säännöllinen huoltoväli ja oikeaoppinen hoito huoltojen välissä takaa parhaat tulokset, Laaksonen sanoo.

– Vanhempien tulee ymmärtää, että kyseessä ei ole taikakorjaus ja kaikki on hyvin yhden kerran jälkeen. Minulla on paljon asiakkaita, joille geelikynnet ovat suuri apu juuri esimerkiksi sairauden tai kynsienpureskelun takia.

Kynnet voi tehdä nuorelle myös esimerkiksi vanhojentansseihin, mutta huoltajan suostumus tarvitaan tässäkin tilanteessa.

– Haluan myös silloin poistaa kynnet itse, jotta se tehdään oikein siten, ettei luonnonkynttä vahingoiteta. Joskus toki voi käydä niin, että en tiedä asiakkaan olevan vasta 17, mutta pääsääntöisesti näitä ei tapahdu. Jo ajanvarauksen yhteydessä esitän kaikille uusille asiakkaille useamman kysymyksen, jonka perusteella minulle selviää, onko kyseessä aikuinen vai ei.


Lue lisää aiheesta:

Suomen Kosmetologien Yhdistys huolissaan: Meno kuin villissä lännessä


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat