Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Laji, maa ja ilma tekevät viinin

futureimagebank.com
futureimagebank.comCopyright MTV Oy 2003/futureimagebank.co
Julkaistu 17.10.2003 14:14

Rypälelajike, maaperä ja ilmasto-olosuhteet vaikuttavat eniten siihen, miltä viini maistuu. Viinintekijät haluavat mielellään lisätä juomansa tarunhohtoista mystisyyttä. Loppujen lopuksi viini on aivan normaali maataloustuote, jonka makuun vaikuttavat käytetty raaka-aine, ilmaston muutokset, maaperän geologinen olemus sekä viinin korjuussa, teossa ja kypsytyksessä käytetty tekniikka.

Kaikkein suurin vaikuttava tekijä on rypälelajike. Todellisella tuntijallakin saattavat mennä yleisetkin lajikkeet sekaisin. Rypäle kuitenkin määrittelee viinin aromia ja makua hyvin pitkälle. Kaksi yleisimmin tunnettua ranskalaista vaaleaa rypälettä, Sauvignon Blanc ja Chardonnay, ovat hyvin erilaisia. Sauvignon on hapokas ja pirteä. Chardonnay on puolestaan hyvin aromaattinen, tuhti rypäle. Ne on kohtuullisen helppo erottaa toisistaan.

Viinin makua määrittää seuraavaksi eniten ilmaston ja maaperän yhteisvaikutus, jota ranskalaiset kutsuvat sanalla terroir. Jos samaiset vaaleat rypäleet tuottavat Ranskan kylmässä ilmanalassa hapokkaita viinejä, lämpimässä Espanjassa rypäleihin muodostuu paljon enemmän sokeria, joka kehittyy vahvaksi alkoholitasapainoksi. Samalla menetetään viinin tasapainolle tärkeitä happoja.

Maaperän vaikutus voi olla merkittävä. Chardonnaysta tehdään piinkovaa chablista, joka saa karusta maaperästä mineraalisia aromeja. Ei kovin paljon etelämpänä sijaitsevassa Burgundissa samasta rypäleestä saadaan chablis ta täyteläisempiä ja usein myös tyylikkäämpiä viinejä.

Tekniikalla voidaan auttaa äitiluontoa. Rypäleiden kunto on kuitenkin ratkaiseva. Kaikki tietävät, että viini alkaa käydä rypälekuoren luonnonhiivalla. Todellisuudessa yhä useammin sammioihin nakataan hiivapaketteja. Toisin kuin ennen, nykytekniikka mahdollistaa tekijälle täyden kontrollin käymistilassa olevaan rypälemehuun. Lämpötila on jatkuvasti hallittavissa toisin kuin ennen. Viiniä käsitellään koko prosessin ajan steriilisti.

Lopuksi tulos kruunataan usein tammella, jota saadaan tynnyreistä, mutta halvimpien laatujen kyseessä ollen lastuista. Tammi tuo makuun tyyliä, vaniljaista aromia. Tammen käyttö kuitenkin vaatii viiniltä vahvaa happo- ja hedelmäpitoisuutta, jotta se maistuisi tasapainoiselta. Tekniikan myötä viinit ovat muuttuneet samankaltaisiksi. Koskaan ei ole juotu tasalaatuisempia juomia kuin nyt. Samalla on menetetty jotain yksilöllisyydestä ja monimuotoisuudesta.

(Teksti: Pekka Suorsa)

Lisää aiheesta:

Alligaattori sai porttikiellon ruokakauppaan YhdysvalloissaNäin maalaavat Beebrahimovic ja Beemu Pukki! Suomalaistutkija opetti kimalaiset pelaamaan jalkapalloaLaihdutuslääkkeissä huolestuttava trendiMoni luulee, että Gore-Tex-vaatetta ei saa pestä – asia on päinvastoinHaaveiletko upeasta sormuksesta? Jalokiven hinta perustuu neljään kriteeriinRuotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen22:42
    Luonto ja eläimet

    Alligaattori sai porttikiellon ruokakauppaan Yhdysvalloissa

  • Eilen21:35
    Kevennykset

    Näin maalaavat Beebrahimovic ja Beemu Pukki! Suomalaistutkija opetti kimalaiset pelaamaan jalkapalloa

  • Eilen20:06
    Painonhallinta

    Laihdutuslääkkeissä huolestuttava trendi

  • Eilen19:50
    Vaatteet

    Moni luulee, että Gore-Tex-vaatetta ei saa pestä – asia on päinvastoin

  • Eilen18:55
    Jalokivet

    Haaveiletko upeasta sormuksesta? Jalokiven hinta perustuu neljään kriteeriin