Mainos

Laittomia koiranpentuja tuodaan Baltiasta lähes tehdasmaisesti – ”Hinnan pitäisi soittaa kelloja”

2:16

Virosta laittomasti Suomeen tuotavien koiranpentujen määrä on kasvamassa. Halvimmillaan pennun saa omakseen 100 eurolla, mutta ilo voi muuttua nopeasti suruksi koiran sairastuessa tai kuollessa puutteellisen terveyden vuoksi.

Laiton koiranpentujen tuonti näkyy erityisesti Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella, sillä pentuja on kaupattu Helsingin Länsiterminaalissa jopa suoraan virolaisauton takakontista. Baltian koiratrokarit myyvät pentuja halvimmillaan jopa 100 eurolla.

Halpoja pentuja ei usein ole rokotettu eikä madotettu ja niillä saattaa olla valmiiksi sairauksia tai loisia. Pennut voivat pahimmillaan kuolla äkillisesti maahan saapumisen jälkeen.

Tuottoisa pentubisnes on harjoittajalle vähäriskinen.

– Rangaistuksia on aika vaikea määrätä, koska sen voi tehdä vain valtion viraston eläisuojeluspesialisti, mutta he ovat ylikuormitettuja. Ja he ehtivät paikalle usein vasta kun tilanne on ohi ja jäljet peitetty, Viron eläinsuojeluyhdistyksen tiedotuspäällikkö Liisi Moosaar kertoo MTV Uutisille.

Viranomaiset kehottavat koiranostajia varovaisuuteen ja selvittämään rotupaperien oikeellisuuden tarkkaan. Suosituimpia aitoina myytäviä koirat ovat kultainen noutaja, samojedi, chihuahua ja husky.

– Joidenkin pentujen mukana on myös rotupaperit, mutta tavallisesti ne ovat epävirallisten klubien antamia. Ne ovat aitojen rotukirjojen kaltaiset, mutta ne perustuvat koiran omistajan kertomuksiin, eikä sanallisia lupauksia ole tarkistettu, sanoo Kennel Occhilupon kasvattaja Viljar Krohv.

Hän muistuttaa, että puhtaan rotuhuskyn hinta on 1000 euron luokkaa.

– Jo hinnan pitäisi soittaa hälytyskelloja. Puhdasta rotua ei pienellä rahalla saa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja