Laittomat abortit tappavat Latinalaisessa Amerikassa

Tuhannet naiset menehtyvät vuosittain laittomiin abortteihin Latinalaisessa Amerikassa. Ongelmaa pahentaa entisestään vaikutusvaltaisen katollisen kirkon toimet, joilla ehkäisytietouden leviämistä pyritään estämään.

Latinalaisen Amerikan maissa tehdään vuosittain arviolta neljä miljoonaa laitonta aborttia, jotka johtavat 6000 naisen kuolemaan. Laittomat abortit ovat raskauksiin liittyvän kuolleisuuden tärkeimpiä syitä.

Abortti on vankeustuomion uhalla kielletty useimmissa Latinalaisen Amerikan maissa, myös silloin kun raskaus uhkaa äidin henkeä, sikiö on epämuodostunut tai nainen on tullut raiskatuksi.

Alueen maista Chile ja Salvador kieltävät abortin kokonaan, kun taas Argentiina, Uruguay ja Meksiko hyväksyvät sen vain raiskaustapauksissa tai äidin hengen ollessa uhattuna. Kuuba ja Puerto Rico ovat ainoat alueen maat, joissa abortti on laillinen.

Puoskaroinnin vaarat

Laiton abortti on usein ainoa vaihtoehto naisille, jotka eivät tiedä ehkäisystä tai joilla ei ole varaa sitä käyttää. Tilastojen mukaan valtaosa aborttiin päätyvistä latinalaisamerikkalaisista naisista on 20-30-vuotiaita naimisissa olevia köyhiä äitejä, joilla on entuudestaan vähintään kaksi lasta. Myös aborttiin päättyvien teiniraskauksien määrä on korkea.

Abortit tehdään usein riittämättömissä hygieenisissä olosuhteissa, omakätisesti puoskaroimalla tai jonkun avustuksella.

Tuhansia latinalaisamerikkalaisia naisia uhkaavat puoskaroidun abortin seurauksena vakavat vammat tai kuolema: 100 000 abortista 120 päätyy äidin kuolemaan. Argentiinassa, Chilessä ja Paraguayssa yli 30 prosenttia lapsivuodekuolleisuudesta johtuu laittomista aborteista tai niiden jälkiseurauksista.

Yksi kolmesta omatoimisesti raskauden keskeyttäneestä naisesta joutuu hakeutumaan sairaalahoitoon. Vain murto-osalla naisista on varaa aborttiin yksityisessä sairaalassa tai yksityislääkärin vastaanotolla. Maksukykyisillä ei ole vaikeuksia löytää abortteja tekeviä lääkäreitä, sillä kyseessä on kukoistava bisnes. Yksityisklinikan tiloissa tehty abortti saattaa maksaa runsaat tuhat euroa, moninkertaisesti enemmän kuin minimikuukausipalkka.

Katolisen kirkon sodanjulistus

Sukupuolivalistus ja ehkäisytietous on Latinalaisen Amerikan maissa yhä vähäistä, erityisesti köyhien keskuudessa. Hedelmällisessä iässä olevista naisista arviolta puolet käyttää ehkäisyä.

Vaikutusvaltainen katolinen kirkko tekee parhaansa ehkäisytietouden leviämisen estämiseksi ja vastustaa kiihkeästi abortin laillistamista.

Uruguayn parlamentti hylkäsi toukokuussa täpärästi abortin laillistamiseen tähdänneen esityksen, jota edelsi kiivas väittely katolisen kirkon ja abortin puolustajien välillä. Äänestyksen jälkeen kirkon edustajat naulasivat Montevideon tuomiokirkon oveen "mustan listan" eli abortin laillistamisen puolesta äänestäneiden kansanedustajien nimet.

Chilessä puolestaan katolista kirkkoa lähellä olevat televisiokanavat kieltäytyvät järjestelmällisesti esittämästä hallituksen aidskampanjaan liittyviä mainoksia, koska niissä kehotetaan käyttämään kondomia tartunnan välttämiseksi.

Chilen katolinen kirkko on myös sotajalalla terveysviranomaisia vastaan, jotka aiemmin tässä kuussa ryhtyivät jakamaan ilmaisia jälkiehkäisypillereitä raiskauksen uhreiksi joutuville naisille. Kirkko on poliittisen äärioikeiston myötäilemänä julistanut pillerit "aborttipillereiksi", ja niiden jakajat "lastenmurhaajiksi".

Vaikka aktiivisten katolisten määrä Latinalaisessa Amerikassa on laskussa, samoin kuin kirkon vaikutusvalta ihmisten jokapäiväisessä elämässä, on abortti yhä tabu ja sen julkinen puolustaminen yhtä kuin poliittinen itsemurha.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat