Laitoshoidossa oleville muuttolupa

Pitkäaikaishoidossa olevat potilaat ovat saamassa oikeuden päättää itse kotikunnastaan. Lakimuutosta valmisteleva asiantuntijaryhmä on työssään loppusuoralla ja esityksen pitäisi valmistua kevään aikana.

Lakimuutoksen jälkeen esimerkiksi vanhus voisi päästä vanhainkotiin lähelle omaisiaan, vaikka itse asuisi muualla.

Vanhainkotiin joutuneen isoäidin muutto läheisten kanssa samalle paikkakunnalle on nykyään laissa kielletty. Laura Kylänpää taisteli pitkään kotikuntalakia vastaan ennen kuin sai yksin 400:n kilometrin päässä asuneen isoäitinsä muun suvun luo Naantaliin.

- Tuntui siltä, että meillä isoäiti oli niin yksin. Ajattelin, että yritän tätä niin kauan kun asia vaatii, Kylänpää sanoo.

- Isoäiti oli jo 92-vuotias, kun siirto onnistui. Hän ei ollut enää kuin muutaman kuukauden kanssamme Naantalissa.

Perustuslain vastaiseen kotikuntalakiin kyhätään nyt muutosta, joka antaisi laitoshoitoon joutuneelle luvan muuttaa sille paikkakunnalle, jossa hän itse tahtoo asua.

Kunnat eivät ole lakimuutoksesta erityisen innoissaan, koska sen myötä joillekin kunnille saattaa kertyä tuntuvia lisäkustannuksia. Esimerkiksi Helsingissä yksi vanhainkotipaikka maksaa kaupungille vuodessa 50 000 euroa.

Helsingin kaupungin vanhustyön päällikkö Arja Peiponen enteilee lakimuutoksen lisäävän muuttoa tuntuvammin pääkaupunkiseudulle.

- Täällä on iso osa Suomen työssäkäyvästä väestöstä ja aikuisista lapsista, joista osa voi haluta vanhemmat luokseen.

Laura Kylänpää uskoo, että laitoshoitopotilaan asumisesta omaisien kanssa samalla paikkakunnalla voi olla myös konkreettista apua kiireiselle hoitohenkilökunnalle.

- Jo se, että omaiset pystyy käymään ehkä syöttämään sitä niin sekin on tavallaan ihan konkreettinen asia pois hoitohenkilökunnalta.

Kylänpään mukaan omaisten toistuvilla vierailuilla on myönteistä vaikutusta myös annetun hoidon laatuun. Lakimuutos astunee voimaan aikaisintaan ensi vuoden keväällä.

Katso Nina Rahkolan juttu

Lue myös:

    Uusimmat