Mainos

Laiton öljynlaskija narahtaa harvoin

Öljynpäästäjä jää turhan harvoin kiinni laittomasta tekosestaan. Itämeren valvonta kuitenkin paranee, sillä virolaiset saivat juuri uudet valvontalaitteet ja Ruotsi saa kokonaan uudet valvontakoneet. Myös suomalaisten koneiden laitteet uusitaan.

Yliluutnantti Lauri Pakkala Turun valvontalentueesta kertoo, että valvojat saavat rikkeentekijän varsin harvoin kiinni rysän päältä. Ja jos päästöstä ehtii kulua aikaa, päästäjää on varsin vaikea löytää. Öljypäästöjen havaitseminen ilmasta on sinällään melko helppoa. Tämä johtuu siitä, että pienikin määrä öljyä leviää meren pinnalle laajaksi lautaksi.

- Parinkymmenen litran päästöstä voi hyvin tulla viisikymmentä metriä kanttiinsa oleva lautta, Pakkala selittää.

Tällaisen lautan näkee paljaalla silmällä kauas, ja se näkyy myös päästöjen tarkkailuun käytetyssä sivukulmatutkassa. Suuri osa valvontakoneen havaitsemista päästöistä on pieniä, mahdollisesti usein myös tahattomia. Pakkala kertoo, että öljyä pääsee mereen monesti pilssivesitankkien pesun yhteydessä.

Aivan joka päivä valvontakone ei kiertele laivareittien yllä. Pakkalan mukaan ilmaan päästään kahdesta neljään kertaan viikossa. Turussa on kaksi merivalvonta-Dornieria, jotka valvovat enimmäkseen Pohjois-Itämeren ja Suomenlahden liikennettä. Hieman harvemmin käydään Pohjanlahdella, jossa laivoja liikkuu selvästi vähemmän.

Merta valvovat kuitenkin myös muut kuin suomalaiset. Pakkalan mukaan virolaiset saivat juuri omaan valvontakoneeseensa sivukulmatutkan. Ruotsalaiset saavat pian kokonaan uuden, vain päästöjen valvontaan tarkoitetun kaluston. Suomalaisten Dornierien ympäristövalvontalaitteet puolestaan päivitetään tänä ja ensi vuonna.

Turun valvontalentue on havainnut tänä vuonna kolme laitonta öljypäästöä. Viime vuonna päästöjä löydettiin Suomen vesiltä 76.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.