Lainsäädäntökohu: Valmistelun puutteet huolestuttaneet jo pitkään perustuslakivaliokuntaa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on ollut pitkään huolestunut lainvalmistelun laadusta. Valiokunta kiinnitti jo yli vuosi sitten mietinnössään huomiota heikosti valmisteltuihin esityksiin. Erityisen huolestuttavana valiokunta piti yhteiskunnallisesti merkittävien, laajojen lakihankkeiden puutteita.

Niitä on tuotu valiokunnan mielestä eduskuntaan kiireellä ilman esimerkiksi kunnollisten vaikutusarvioiden tekemistä. Mietinnön mukaan joissain tapauksissa hallitusohjelmassa tai muussa poliittisessa päätöksenteossa on jo ennen lainsäädösvalmistelua tiukasti määritelty toivottu lopputulos ja siihen liittyvät keinot, jolloin toteutukseen liittyvä selvitystyö, vaikutusarviot ja oikeudelliset reunaehdot ovat olleet pitkälti etukäteen rajattuja.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo, että ongelmat ovat kärjistyneet Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) vahvistaa valiokunnan kannan STT:lle. Hän sanoo, että ongelmat ovat kärjistyneet Juha Sipilän hallituksen aikana. Kiire on leimannut hallituksen toimintaa.

Lapintie pitää ongelmallisena myös sitä, että hallitus on tuonut suuriin kokonaisuuksiin liittyviä lakiasioita käsittelyyn palasittain, mikä vaikeuttaa valiokunnan ja sille lausuntoja antavien asiantuntijoiden työtä. Hän mainitsee esimerkkinä maahanmuuttoasiat.  

– Toisiinsa liittyvien lakihankkeiden paloittelu hämärtää kokonaiskuvaa, hän sanoo.

Esitys vedettiin pois kesken käsittelyn

Lapintien mielestä lainsäädäntöjärjestelmä toimii pääsääntöisesti hyvin. Hän kuitenkin arvostelee sitä, että perustuslakivaliokunta ei aina saa tehdä työtään loppuun. 

Näin kävi esimerkiksi niin sanotun tehokkaan katumisen suhteen. Lakiesityksen mukaan verovelvollinen olisi voinut ilmoittaa aikaisemmin salaamiaan tuloja verotettavaksi ilman verorikossyytteen vaaraa.

Perustuslakivaliokunta ehti kuulla asiaan liittyen asiantuntijat, jotka katsoivat esityksessä olleen perustuslaillisia yhdenvertaisuusongelmia. Hallitus kuitenkin veti esityksensä pois, ennen kuin valiokunta sai kannanottonsa valmiiksi.

– Näitä aina silloin tällöin tapahtuu. Laillista estettä siihen ei ole, Lapintie sanoo.
Hän toivoo, että perustuslakivaliokunta voisi itse ottaa lakiesityksen käsittelyynsä, jos siinä havaitaan ongelmia eduskuntakäsittelyn aikana. Nykyisin asiasta päättää eduskunta puhemiesneuvoston esityksestä.

Monet poliitikot ovat ehdottaneet perustuslakituomioistuimen perustamista Suomeen. Lapintie pitää keskustelua tervetulleena, mutta ei itse asiasta innostu.

– Perustuslakituomioistuimessa on yleensä se ongelma, että reaktio tulee jälkikäteen, kun laki on jo voimassa.

Lakien valmistelun puutteet ovat nousseet keskusteluun, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoi eilen, että hänen näkemyksiään on sivuutettu. Pääministeri Sipilä sanoi tänään eduskunnassa, että näkemyksiä ei voi sivuuttaa, jos niitä ei oteta esille. Hän kertoi yllättyneensä Jonkan ulostulosta.


Lue myös:

    Uusimmat