Läikkiä ja naarmuja – 3 vinkkiä käsitellyn puupinnan pelastamiseksi

Öljyllä, vahalla tai lakalla pintakäsitelty puupinta on kaunis katsella ja helppo käyttää. Käsitelty puu kestää kovaakin käsittelyä, kunhan sen pinta ei pääse vaurioitumaan. Jos pinta kuitenkin vaurioituu, ei hätää, kunhan toimit heti, sillä naarmujen tai vesijälkien korjaamisessa nopeus on valttia. 

Vaikka kuinka kohtelet huonekalujasi hyvin, voi pöydälle heitetyistä avaimista, vesilasin jättämistä renkaista ja hiuslakasta jäädä jälkiä käsiteltyyn puupintaan. Onneksi on olemassa muutama helppo ja kätevä kikka, joilla saat puiset pinnat taas näyttämään hyvältä.

Poista veden jättämät jäljet

Kun kosteus imeytyy lakan tai pintakäsittelyn läpi, voivat märkä lasi, maljakonpohja ja kuumat astiat jättää vaaleita jälkiä ja renkaita puiseen pintaan. Jos kostea neste ei ehdi olla pinnalla liian kauaa, vahingon voi vielä korjata nopeasti.

Aseta paksu pyyhe tai kangas tahran päälle. Paina pyyhkeen päältä muuta sekunti silitysraudalla miedolla lämmöllä, ilman höyryä. Pidä huoli ettei rauta osu puuhun.

Lempeä lämpö imee lopun kosteuden tahrasta pyyhkeeseen. Toista toimenpide niin kauan kunnes tahra katoaa.

Korjaa naarmut

Kun avaimet lentävät eteisen lipastolle tai haarukka putoaa keittiön puiselle pöydälle, jää siitä viimeisteltyyn puuhun naarmu. Jos naarmu raapaisee viimeistelyn vielä pois, puu paljastuu ja näyttää vaaleammalta kuin muu pinta.

Ratkaisu naarmun korjaamiseen on hullun helppo. Kuorellisissa saksanpähkinöissä ja parapähkinöissä oleva luonnollinen öljy auttaa paljasta, vaalentunutta puuta tummumaan ja peittää samalla naarmut.

Riko pähkinän kuori, hiero pähkinää naarmuun puun syiden suuntaisesti. Kiillota pehmeällä nukkaamattomalla kankaalla. Toista kunnes naarmu on hävinnyt ja pinta näyttää mahdollisimman tasaiselta.

Hiuslakan tai hajuveden jättämät jäljet

Vaikka hiuslakka ja hajuvesi suihkutetaan hienon hienona suihkeena, voi niiden alkoholi imeytyä puun pintakäsittelyn läpi. Anna tahran kuivua. Kostuta mikrokuitupyyhe isopropyylialkoholilla (saa apteekista) ja pyyhi tahraa kevyesti, kunnes tahra häviää.

Pyyhi kuivaksi. Jos tahra tuntuu vielä tahmealta, käy se läpi kuumalla vedellä ja miedolla saippualla kostutetulla rätillä. Kuivaa ja viimeistele pinta pellavaöljyllä.

 Jatkossa käytä lasinalusia tai pöytäliina estääksesi tahrojen ja renkaiden syntyä.

Lue myös:

    Uusimmat