Lähteet: Palestiinalaisjohtajat suostuivat tulitaukoon Israelin kanssa – Trump: Rauha on mahdollinen

Gazassa palestiinalaisjohtajat ovat suostuneet tulitaukoon Israelin kanssa, kertovat neuvotteluissa mukana olevat lähteet.

Tulitauko saatiin aikaan Egyptin johdolla. Sopimuksen mukaan molemmat osapuolet pidättäytyvät väkivaltaisuuksista varhaisesta maanantaiaamusta alkaen. Asiaa kommentoivat Hamasin, Islamistinen jihad -ryhmittymän ja Egyptin edustajat nimettöminä.

Israelin armeijan edustaja ei ole kommentoinut tietoja tulitauosta.

Raketti-iskut Gazasta Israeliin ja Israelin asevoimien vastaiskut jatkuivat läpi viikonlopun. Israelilaislehti Haaretzin mukaan sunnuntai-iltaan mennessä yhteensä 19 palestiinalaista oli kuollut viikonlopun yhteenotoissa.

Lehden mukaan lisäksi neljän israelilaisen on vahvistettu kuolleen raketti-iskuissa. AFP:n paikalla olevan kirjeenvaihtajan mukaan alueella ei ole nähty iskuja sopimuksen aamun aikana.

Viime päivien yhteenotot ovat olleet vakavimpia sitten vuoden 2014 sodan.

Trump: Rauha on mahdollinen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi sunnuntaina, että maa tukee sataprosenttisesti Israelia sen puolustaessa kansalaisiaan.

– Gazan ihmisille – nämä terroristi-iskut eivät tuo teille mitään muuta kuin lisää harmia. Lopettakaa väkivalta ja suunnatkaa kohti rauhaa – se voi tapahtua, Trump kirjoitti Twitterissä.

Hän myös kutsui Hamasia ja Islamistinen jihad -ryhmittymään terroristijärjestöiksi.

Yhdysvallat ilmoitti jo aiemmin tukevansa Israelia täysin sen jälkeen, kun maa aloitti vastaiskut Gazan kaistalle. Samalla Yhdysvallat tuomitsee Gazan kaistalta tehdyt raketti-iskut.

– Seisomme Israelin rinnalla ja tuemme täysin sen oikeutta puolustaa itseään näitä inhottavia iskuja vastaan, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Morgan Ortagus.

Myös EU vaati, että Gazasta ammuttava rakettituli on heti lopetettava.

Lue myös:

    Uusimmat