Lähisuhdeväkivalta virallisen syytteen alaiseksi

Perheväkivalta johtaa rangaistukseen jatkossa aiempaa useammin. Jatkossa lievä pahoinpitely voi johtaa syytteeseen, vaikkei uhri sitä vaatisi.

Hallitus hyväksyi tänään lakiesityksen, joka muuttaa lähisuhteissa tapahtuvat lievät pahoinpitelyt virallisen syytteen alaiseksi.

Lähisuhdeväkivallan uhri on pahimmillaan joutunut pahoinpidellyksi kymmeniä kertoja. Silti viime vuonna liki 7 000 poliisin tietoon tullutta lievää pahoinpitelyä jäi rankaisematta, koska uhri ei halunnut viedä asiaa eteenpäin.

Perheväkivallaksi luokitelluista kotihälytyksistä vain noin neljäsosa johtaa rikosilmoitukseen.

Lakimuutoksella halutaan tehdä selväksi, ettei väkivalta ole hyväksyttävä osa parisuhdetta, vaan kyseessä on rikos.

- Tämä voi olla myös aika suuri muutos uhreille, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo.

Väkivalta työpaikoilla lisääntynyt

Uudistus koskee paitsi parisuhteita, myös vanhempiin, isovanhempiin ja sisaruksiin kohdistuvia lieviä pahoinpitelyjä. Alle 18-vuotiaaseen kohdistuva lievä pahoinpitely olisi aina virallisen syytteen alainen. Avio- ja avoparien lisäksi lähisuhteeksi voidaan katsoa myös eri osoitteissa asuva tai eronnut pari.

Lakiesitykseen sisältyy myös työsuhdeväkivalta, sillä työpaikoilla tapahtuva väkivalta on lisääntynyt. Brax kertoo Superin ja Tehyn olleen häneen yhteydessä kotihoidon käynneillä ja yöpäivystyksissä esiintyvästä väkivallasta.

- Nyt kun vielä kauppojen aukioloaikoja on laajennettu, esitys on entistä ajankohtaisempi.

Tuhansia uusia pahoinpitelytuomioita

Lakimuutos toisi rangaistusjärjestelmän piiriin noin 5 000 uutta lähisuhteessa ja noin 3 800 työpaikalla tapahtunutta lievää pahoinpitelyä. Näistä noin 1 500 päätyisi tuomioistuinten ja syyttäjien käsiteltäväksi. Muut ratkaistaisiin sakkomenettelyllä.

Uudistuksen vaatima 1,5 miljoonan euron lisärahoitus tuomioistuimiin ja syyttäjille hyväksyttiin jo kevään kehysriihessä. Brax arvelee, että kauppakeskus Sellon ammuskelulla oli vaikutuksensa.

- Vielä vuosi sitten pelkäsin, että tämä saattaa kaatua taloudellisiin vaikeuksiin, mutta onneksi pelko oli turha.

Esitys pyritään käsittelemään eduskunnassa ensi viikolla. Muutos tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat