Mainos

Lähi-idän rauhansuunnitelma esiteltiin

Tiekarttana tunnettu Lähi-idän rauhansuunnitelmana on luovutettu virkaansa astuneelle palestiinalaisten hallituksella ja Israelille.

Kansainväliset välittäjät esittelivät tänään uuden Lähi-idän rauhansuunnitelman eli ns. tiekartan vain muutama tunti sen jälkeen, kun kolme israelilaista oli saanut surmansa palestiinalaisten itsemurhaiskussa Tel Avivissa.
Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Dan Kurtzer esitteli suunnitelman Israelin pääministerille Ariel Sharonille Jerusalemissa. Kansainvälisen nelikon kolme muuta jäsentä, EU, YK ja Venäjä, toimittivat sen puolestaan palestiinalaisten uudelle pääministerille Mahmoud Abbasille Ramallahissa.

Tiekartassa osapuolille esitetään joukko luottamusta lisääviä toimia. Palestiinalaisia vaaditaan mm. lopettamaan väkivaltaisuudet, Israelia jäädyttämään juutalaisten siirtokuntien rakentaminen sekä helpottamaan palestiinalaisten saartoa. Tavoitteena on saada perustettua itsenäinen Palestiinan valtion vuoteen 2005 mennessä.

Ääri-islamilaisen Hamas-järjestön johtaja Ahmed Yassin torjui kuitenkin suunnitelman tuoreeltaan. Samalla hän vakuutti, että järjestö jatkaa pommituskampanjaansa Israelia vastaan.

Burns Lähi-itään ensi viikolla

Yhdysvaltain Lähi-idän erityislähettiläs William Burns matkustaa ensi viikolla Lähi-itään keskustelemaan uuden kansainvälisen rauhansuunnitelman toteuttamisesta, kertoi palestiinalaisten pääministeri Mahmoud Abbas tänään.

Abbasin julkisuuteen antaman lausunnon mukaan Burns tapaa palestiinalaisia viranomaisia Ramallahissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti puolestaan Israelia ja palestiinalaisia tarttumaan tiekartan tarjoamaan mahdollisuuteen ja palaamaan rauhan tielle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 30.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.