Lähes sata lasta kuollut ebolaan – taudin leviäminen kiihtyy, käsillä on historian toiseksi pahin epidemia

Ebolaepidemia pahenee Kongon demokraattisessa tasavallassa 1:01
Kongon ebolaepidemiaa on ollut vaikea saada talttumaan.

97 lasta on kuollut ebolaan Kongon demokraattisessa tasavallassa viime elokuun jälkeen. Heistä suurin osa on alle 5-vuotiaita. 

Ebola ei näytä hiipumisen merkkejä, sillä uusien tartuntatapausten määrä tuplaantui viime kuussa Kongossa, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö.

Tammikuussa uusia ebolatapauksia todettiin yli 40 viikossa, kun aiemmin tapauksia ilmeni noin 20 viikkoa kohti. Kaikkiaan ebolaan on sairastunut Kongossa elokuun jälkeen jo noin 800 ihmistä.

Ebola aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä ja joissain tapauksissa myös verenvuotoa. Tauti tappaa yleensä noin puolet tartunnan saaneista.

Pahin tilanne sitten vuoden 2014

Tämänhetkinen tartunta-aalto Kongossa on toiseksi tappavin ja laajin historiassa. Ainoastaan Länsi-Afrikan ebolaepidemia vuonna 2014 oli pahempi. Silloin tautiin kuoli maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli 11 000 ihmistä.

Pelastakaa lapset -järjestön Kongon maajohtaja Heather Kerr vaatii toimia epidemian pysäyttämiseksi.

– Olemme tienristeyksessä. Jos emme ota nopeita askelia taudin eristämiseksi, epidemia voi kestää vielä seuraavatkin kuusi kuukautta, ellei jopa kokonaista vuotta.

Hänen mukaansa ihmiset pitää saada vakuuttuneiksi siitä, että ebolan leviäminen on todellinen uhka. Kerr kertoo tiedotteessa, että esimerkiksi avustustyöntekijöitä pelätään, koska heidän epäillään levittävän tautia.

Epävakaa tilanne hidastaa puuttumista tautiin

Taudin selättämisyrityksiä vaikeuttavat epävakaus ja väkivalta maan itäosissa.

YK:n arvion mukaan yli miljoona pakolaista on lähtenyt pakoon tai kulkenut läpi Pohjois-Kivun ja Iturin maakunnista. Joukossa on myös maan sisäisiä pakolaisia.

Tauti saattaa levitä heidän mukanaan, sillä Pohjois-Kivua pidetään epidemian keskuksena. 

Kärsijöinä tilanteessa ovat etenkin lapset. Moni lapsi jää yksin, kun vanhemmat ovat esimerkiksi joutuneet sairaalaan tai kuolleet.

– Yksin jääneillä lapsilla on kohonnut riski joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi tai töihin. Jotkut lapsista myyvät maapähkinöitä tien laidassa, jotta tulisivat toimeen, sanoo lastensuojeluvirkailija Marie-Claire Mbombo Pelastakaa lapsista. 

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat