Kongossa uudet ebolahoidot lupaavia – paha virustilanne kuitenkin uhkaa konfliktien repimässä itäisessä Kongossa

Kongossa uudet ebolahoidot lupaavia – paha virustilanne kuitenkin uhkaa 5:12

Keskistä Afrikkaa vaivaa yksi pahimmista ebolaviruksen leviämisuhista neljään vuosikymmeneen. Aiemmista ebolan puhkeamisista poiketen virus uhkaa nyt pitkästä poliittisesta epävakaudesta ja väkivallasta kärsivää Pohjois-Kivua itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Hyvä uutinen on, että usean lääkkeen kliinisillä kokeilla ebolan Kongossa aiheuttamat kuolemantapaukset on saatu laskuun.

Kuolemantapaukset puolittuneet

Kongon viranomaisten mukaan neljän eri lääkkeen kokeilulla kuolemantapaukset ovat laskeneet lähes 80:sta prosentista alle 40 prosenttiin. 151 lääkehoitoa saaneesta potilaasta 76 toipui kokonaan, 44 on kuollut, ja 31 saa yhä hoitoa.

He kuitenkin muistuttavat uutistoimisto Reutersille, että hoidoista saaduista tuloksista ja tiedosta ei voi vielä vetää lopullisia johtopäätöksiä, vaan hoitojen toteuttaminen ja kehittäminen jatkuu.

Lukumääräisesti kuolemantapaukset eivät ainakaan vielä ole verrattavissa Länsi-Afrikan suureen epidemiaan 2013-2016. Itä-Kongossa tartunnan on saanut kaikkiaan hieman yli 400 ihmistä, joista arviolta 240 on menehtynyt.

Ebolaa keskellä taisteluja ja pakolaisia 

Tilanteen tekee vaikeaksi ebolan puhkeamisen maantieteellinen sijainti.

Ruandan ja Ugandan naapurissa sijaitseva Pohjois-Kivun maakunta nousi kartalla maailman tietoisuuteen 1990-luvulla.

Alueella oli ollut pitkään, jo Belgian siirtomaakaudelta, syviä maan ja alueen sisäisiä etnisiä ja sosiaalisia ongelmia. Ruandan kansanmurha 1994 toi rajan yli Kivuun valtavasti ihmisiä, niin pakolaisia kuin tappamiseen kansanmurhan aikana ja sen jälkeen osallistuneita. 

Tilanne nykyisinkin on yhä erittäin vaikea ja monitahoinen muun muassa lukuisten aseellisten ryhmittymien keskinäisten taisteluiden takia. Lisäksi Pohjois-Kivussa on yhä maan sisäisiä ja rajan yli tulleita pakolaisia.

Lisäriesana lisääntynyt malaria

Näissä olosuhteissa ebolan leviämisen estäminen ja potilaiden hoito on vaikeaa ja vaarallista, vaikka kliiniset kokee ovatkin lupaavia. Lisäksi WHO:n mukaan malariatapauksien määrä maakunnassa on jopa kahdeksankertaistunut syyskuusta 2017 syyskuuhun 2018.  

Lue myös:

    Uusimmat