Lähes koskematon mammutin luuranko löydetty Venäjältä – tutkijat innoissaan luista ja kallosta, joissa on kudoksia yhä jäljellä: "Arvokasta tutkimusmateriaalia"

Venäjällä tutkijat ovat löytäneet hämmästyttävän hyvin säilyneen aikuisen mammutin luurangon. Yli 10 000 vuotta sitten eläneen eläimen luut löydettiin järvestä pohjoisessa Siperiassa.

Tutkijat ovat löydöksestä innoissaan, sillä luurangosta oli jäljellä osa kallosta ja useita raajojen luita, joissa oli vielä pehmytkudosta kiinni. Se on erityisen arvokasta tutkimuskäytössä.

– Kokonainen luuranko on aina arvokas löytö, sillä yksittäiset luunpalaset eivät anna juurikaan tietoa. Täällä me tiedämme tarkan paikan, mammutin alkuperän ja että se on kokonainen näyte, sanoo paikallismuseon tutkija Yevgeniya Khozyainova

– Aina kun pehmytkudosta on jäljellä, se on arvokasta tutkimusmateriaalia.

Siperiasta löydettiin myös 18 000 vuotta vanhat koiran jäänteet

Mammutin uskotaan olevan ainakin 10 000 vuotta vanha, mutta vielä sen tarkkaa elinaikaa ei tiedetä.

Tutkijoiden mukaan Siperiasta on löydetty jopa 30 000 vuotta vanhoja mammutin fossiileja, mutta yleensä yhdestä eläimestä ei ole enää näin paljon jäljellä.

Jäännökset löydettiin viime viikolla Jamalin niemimaalta Siperiasta. Samankaltaisia löytöjä on tehty viime aikoina useita, kun ikirouta sulaa.

Viime joulukuussa ikiroudasta esimerkiksi löydettiin 18 000 vuotta vanhat jäänteet, jotka kuuluivat koiraeläimelle.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta miltä järvestä nostetut mammutin luut näyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat