Läheiset kertovat kirjassa: Tällainen oli Armi Aavikon viimeinen ilta

Armi Aavikko menehtyi 19 vuotta sitten. Tähden uudelleenpainetussa elämäkertakirjassa kerrotaan, millainen oli hänen viimeinen iltansa.

Armi Aavikko nousi suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1977, kun hänen vaalean kiharapilvensä ylle laskettiin Miss Suomi -kilpailun kirkkain kruunu.

Pian sen jälkeen Aavikko lähti mukaan täysillä showbisnekseen ja hänet nähtiin vuosien aikanaDannyn aisaparina. Myöhemmässä elämässä häneltä ilmestyi myös soololevy.

Uransa lisäksi otsikoihin nousi hänen rakkauselämänsä, sekä siskon kuoleman aiheuttaman surun jälkeinen masennus, sekä kamppailu alkoholin kanssa.

Aavikko oli vasta 43-vuotias, kun hän menehtyi keuhkokuumeeseen 2. tammikuuta vuonna 2002 kotonaan Espoon Haukilahdessa.

Vuonna 2005 julkaistussa, Petri Tuunaisen kirjoittamassa Armi Aavikko -kirjassa käydään läpi Aavikon viimeisiä elämänvaiheita. Kirjaan on haastateltu hänen läheisiään, muun muassa siskoa Marja-Liisa Kaurasta sekä äitiä Anja Aavikkoa. Nyt kirjasta julkaistiin uudelleenpainos. 

Oudot sanat

Ennen kuolemaansa, joulun aikoihin Aavikko sairasti rankkaa flunssaa. Dannya myöten häntä yritettiin passittaa lääkäriin jo tuolloin, mutta Aavikko kertoi menevänsä vasta joulunpyhien jälkeen.

Hän vietti viimeisen joulunsa yhdessä äitinsä kanssa. Moni hänen läheisistään on ihmetellyt Aavikon puheluita juuri ennen kuolemaansa.

Anja-äiti oli jäänyt ihmettelemään tyttärensä uudenvuodenaattona soitettua viimeistä puhelua.

Pahasta flunssastaan huolimatta hän oli kantanut huolta äitinsä terveydestä. Tyttärensä viimeiset sanat olivat jääneet eritoten Anjan mieleen.

– Kaikkea hyvää sulle, äiti! Nuo sanat jäivät ikuisesti soimaan Anjan päähän. Kuinka Armi lausuikaan ne niin suloisella, enkelimäisellä äänellä. Anja ihmetteli, miksi Armi oli toivottanut hänelle kaikkea hyvää eikä hyvää uutta vuotta, kuten olisi kuulunut. Oliko lapsella sellainen tunne, että hän lähtee täältä pois? Kirjassa kerrotaan.

Samana iltana Armi oli soittanut myös sisaruksilleen. Aavikko oli sanonut puhelimessa, että hänen kohtalonaan on käydä läpi kaikki samat kokemukset kuin hänen siskollaan Arjalla, joka oli tehnyt itsemurhan kymmenen vuotta aiemmin joulukuussa. 

Viimeinen yö 

Uudenvuoden Armi oli viettänyt ystävänsä Kristiinan kanssa. Kirjassa kerrotaan, kuinka nainen oli kuulunut jonkin aikaa Armin ystäväpiiriin.

Ystävykset olivat yrittäneet mennä käymään paikallisravintolassa, mutta ihmistulvan vuoksi he eivät jääneet jonottamaan. Sieltä he olivat palanneet Armin asunnolle, jossa viettivät loppuillan sekä yön. Naapurinrouva on kertonut jälkeenpäin, että epätavallista oli, että Armin kotona olisi ketään uudenvuoden aattona.  

– Kristiina jäi Armin luo yöksi. Illan mittaan Armi kävi tuttuun tapaansa läpi lähimmät ystävänsä, soitteli heille hyvää uutta vuotta toivotellen ja lähetti tekstiviestejä. Myös Dannya hän muisti tekstiviestillä, johon hän kirjoitti: “Soita minulle heti, kun saat tämän.” Vuosi vaihtui kirpeässä pakkassäässä. Kristiina poistui Armin asunnolta aamupäivällä puoli yhdeltätoista. Armi jäi sänkyynsä nukkumaan turkki päällä ja vaikutti olevan syvässä unessa. Silloin kun hän piti lasitetun parvekkeensa ovea auki, hänellä oli tapana pitää turkkia päällään. Armi oli yöllä valitellut, ettei hän saa kunnolla happea. Kristiina ei hennonut herättää häntä. Lähtiessään Armin luota hän jätti lapun: Tule ET:-hen, kun heräät. (E. T. Charlie oli yksi Armin kantapaikoista.) Sinne Armi ei koskaan saapunut, kirjassa kerrotaan Armin viimehetkistä. 

Aavikon läheiset ja Danny olivat huolestuneita, kun nainen ei vastannut uuden vuoden päivänä puhelimeen. Alkuun he ajattelivat Aavikon olevan jonkun luona kylässä, mutta lopulta seuraavana päivänä Danny soitti talonmiehen katsomaan tilannetta. Isännöitsijää oli odottanut lohduton näky. 

– Armi makasi vuoteellaan turkki päällä, villasukat jalassaan, pää ikkunaan päin kääntyneenä. Nenästä oli vuotanut vähän verta sängylle. Isännöitsijä oli heti varma, että Armi oli kuollut.

Lue myös:

    Uusimmat