Mainos

Poliisi kuullut Lahdessa huumaavia aineita ravintolassa saaneita naisia – "Kaikki tapaukset eivät varmastikaan tule tietoon"

Hämeen poliisi jatkaa Lahden epäiltyjen tyrmäystippatapausten tutkintaa. Naisia, joiden epäillään joutuneen rikoksen uhriksi, on kuultu tänään.

– En ole varma, onko heitä kaikkia tavoitettu, mutta kuuleminen on aloitettu, kertoo rikoskomisario Tomi Repo.

Neljä nuorta naista joutui lauantain vastaisena yönä sairaalaan Lahden keskustassa sijaitsevista ravintoloista. He pääsivät kotiin jo eilisen aikana. 

Poliisi epäilee, että naiset ovat tietämättään saaneet jotain huumaavaa ainetta. Poliisin mukaan vielä ei ole varmuutta siitä, mistä aineesta tai aineista on ollut kyse.

– Verinäytteet on otettu, mutta niiden tutkiminen kestää aikansa.

Tapauksia tutkitaan pahoinpitelyinä. Poliisin mukaan epäillyt tyrmäystippatapaukset sijoittuvat ainakin kahteen ravintolaan.

– Kaikki tapaukset eivät varmastikaan tule poliisin tietoon. On poikkeuksellista, että näitä on neljä tapausta varsin lyhyellä aikavälillä ja suppealla alueella, sanoo rikoskomisario Repo.

Useilla aineilla sama kansankielinen nimi

Kansanomaisesti tyrmäystipoiksi nimitettyjen aineiden joukossa on useita eri lääkeaineita, jotka myös vaikuttavat eri tavoin, kertoo farmakologian professori Markus Forsberg Itä-Suomen yliopistosta. Vaarallisimpia ovat erilaiset muuntohuumeet.

– Osa niistä on sellaisia, että niitä käyttämällä on hengenlähtö lähellä. Rikolliset eivät usein itsekään tiedä, mitä aineet aiheuttavat, Forsberg sanoo.

Omaa juomalasia on syytä pitää tarkoin silmällä, painottaa Forsberg. Monet lääkeaineet ovat kitkerän makuisia, mutta pientä määrää ei silti välttämättä huomaa maistamalla.

Hengitys voi lamaantua

Tyrmäystipoista ja niiden avulla tehdyistä treffiraiskauksista tuli 1990-luvulla Yhdysvalloissa suorastaan muoti-ilmiö. Tuolloin uhrin tainnuttamiseen käytettiin tyypillisesti erästä nopeasti vaikuttavaa unilääkettä, joka kuuluu bentsodiatsepiineihin.

– Tämä lääkeaine on Suomessa vedetty pois markkinoilta jo vuosia sitten, Forsberg kertoo.

Toinen ryhmä tyrmäystippoja ovat erilaiset muuntohuumeet. Niistä monet ovat morfiinin sukuisia eli opioideja, eräät taas muistuttavat rauhoittavina lääkkeinä käytettyjä bentsodiatsepiineja. Tainnutustarkoituksiin on käytetty myös laittomasti hankittuja lääkkeitä.

– Muuntohuumeiden joukossa on aineita, joilla voidaan saada aikaan hengityksen lamaantuminen. Se johtaa pahimmassa tapauksessa äkilliseen kuolemaan, Forsberg sanoo.

Suomessa tiedetään myös tapauksia, joissa uhri on tainnutettu silmätipoilla. Eräät silmänpainetaudin hoitoon käytetyt beetasalpaajat hidastavat verenkiertoa. Suun kautta otettuina ne voivat aiheuttaa pyörtymisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.