Kyberhyökkäys hankaloittaa merkittävästi toimintaa Lahden terveysasemilla – vaaratilanneriski ei ole pois suljettu: ”Potilaita ohjataan myös sairaalan puolelle päivystykseen”

Lahden verkkoon tehty kyberhyökkäys haittaa toimintaa terveysasemilla, hammashoitoloissa ja sosiaalipalveluissa, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Kaupungin mukaan muun muassa potilaskertomusten tiedot eivät näy, eivätkä laboratoriovastaukset ja röntgenkuvat pääsääntöisesti ole käytettävissä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveyden ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Juhani Sand pitää tilannetta erittäin hankalana.

– Lahden kaupungin terveysasemilla tilanne vaikea. Siellä ei päästä potilastietoihin käsiksi. Lähetteitä ei voida tehdä laboratorioon, eikä röntgeniin. Aiemmin saatuja tuloksia ei myöskään voida tarkastella. Siellä ei tällä hetkellä hoideta muuta, kuin aivan akuutteja asioita.

"Keskussairaalassa tilanne on normaali"

Sand kertoo, että potilaita ohjataan terveysasemilta myös sairaalan päivystykseen.

– Keskussairaala on täysin normaalitilassa, koska se on eri verkossa. Siellä toiminnat jatkuvat ja tietoihin päästään käsiksi.

– En pitäisi tätä isona potilasturvallisuusriskinä, mutta aina, kun tällaisia vaikeuksia on, niin siihen voi liittyä myös vaaratilanneriski. Ennen kaikkea tämä kuitenkin hankaloittaa työtä, hän jatkaa.

Sand ei osaa arvioida, milloin tilanne palautuu normaaliksi.

– Kaiken aikaa tehdään töitä asioiden selvittämiseksi. Siihen, milloin tämä ratkeaa, en voi antaa mitään arviota.
Tilanne on erittäin hankala ja aiheuttaa paljon vaikeutta. Kyseessä on vakava häiriö.

Jalmari -kuntoutussairaalassa paperitulosteet käytössä

Lahden alueella on Jalmari -kuntoutussairaala, joka tarjoaa muun muassa akuuttigeriatrian palveluita.

– Siellä potilastietojärjestelmät eivät toimi, mutta talon sisällä on pystytty varautumaan ottamalla potilastiedoista paperitulosteita. Taloon on myös ennestään hankittu koneita, jotka ovat eri verkossa. Täysin pimennossa se ei siis ole. Sairaaloiden osalta tilanne on turvattuna.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja