Lähde väittää: Navalnyi tapettiin, koska hänet aiottiin vapauttaa vankienvaihdossa

Lähde väittää: Navalnyi tapettiin, koska hänet aiottiin vapauttaa vankienvaihdossa 0:37
Näin Navalnyin tukija kertoo tiedoistaan vankienvaihtoon liittyen.

Navalnyin tukijan mukaan neuvottelut vankienvaihdosta olisivat olleet loppusuoralla Navalnyin kuolemaa edeltäneenä iltana.

Edesmenneen Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukija Maria Pevtshih väittää Navalnyin joutuneen tapetuksi, koska hänet oltaisiin oltu vapauttamassa vankienvaihdossa. 

Pevtshih kertoo Reutersin julkaisemalla videolla, että Navalnyi olisi ollut jonossa vankienvaihtoon Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n palkkamurhaajaa Vadim Krasikovia vastaan. Krasikov istuu elinkautista vankeusrangaistusta Saksassa.

Pevtshihin mukaan vankienvaihtoa yhdessä Navalnyin kanssa odotti myös kaksi Yhdysvaltojen kansalaista. Pevtshih ei kerro videolla henkilöiden nimiä. 

Yhdysvallat on kuitenkin aiemmin ilmoittanut yrittävänsä palauttaa maahan Wall Street Journalin toimittajan Evan Gershkovichin ja entisen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin.

– Sain vahvistuksen, että neuvottelut olivat käynnissä ja loppusuoralla 15. helmikuuta illalla. Aleksei tapettiin 16. helmikuuta, Pevtshih sanoo videolla.

Navalnyi kuoli vankeudessa Siperiassa perjantaina 16. helmikuuta.

Väite: Kissinger ja Abramovitsh mukana neuvotteluissa

Navalnyin tukijat olivat valmistelleet listan vankiloissa olevista venäläisistä, jotka olisi vaihdettu koko joukkoon toisinajattelijoita ja demokratia-aktivisteja. Listojen ja suunnitelmien laatiminen vei liki kaksi vuotta.

– Sen olisi voinut tehdä muutamissa kuukaudessa, jos poliittista tahtoa olisi ollut. Sitä ei ollut.

Pevtshihin mukaan neuvotteluissa oli mukana muun muassa venäläinen oligarkki Roman Abramovitsh ja edesmennyt veteraanidiplomaatti Henry Kissinger.

– Putin tiesi, että hän voi saada Krasikovin vain, jos vaihtaa tämän Navalnyihin. Mutta hän vihasi Navalnyita niin paljon, ettei voinut antaa tämän päästä vapaaksi. Joten hän hankkiutui eroon vaihdon välineestä ja ajatteli, että vaihto toteutuu sitten joskus tulevaisuudessa. Se on järjetöntä ja epäloogista mafiapomon käytöstä. Mutta niin paljon hän Alekseita vihasi, Pevtshih sanoo.

Navalnyin äiti kertoo nähneensä poikansa ruumiin 1:44
Navalnyin äiti kertoo nähneensä poikansa ruumiin.

Lue myös:

    Uusimmat