Aleksei Navalnyin tiedottaja: Omaisille vaatimus salaisista hautajaisista

Navalnyin äitiä vaaditaan hautaamaan poikansa salassa. Tiedottajan mukaan tämä ei ole kuitenkaan suostunut neuvottelemaan viranomaisten kanssa, koska heillä ei ole valtuuksia päättää hautauksesta.

Venäläisviranomaiset ovat uhanneet haudata Aleksei Navalnyin vankileirin alueelle, jos hänen perheensä ei suostu pitämään suljettuja hautajaisia, sanoo edesmenneen oppositiopoliitikon tiedottaja Kira Jarmysh.

Jarmysh kertoi asiasta viestipalvelu X:ssä perjantaina iltapäivästä puoli kuuden aikoihin.

Jarmyshin mukaan viranomaiset olivat soittaneet tuntia aiemmin Navalnyin äidille ja esittäneet hänelle uhkavaatimuksen. Ljudmila Navalnajalle oli annettu kolme tuntia aikaa suostua hautaamaan poikansa salassa. Muuten Navalnyi haudataan vankileirin tontille.

Tiedottajan mukaan Navalnaja ei ollut suostunut neuvottelemaan viranomaisten kanssa, koska heillä ei ole valtuuksia päättää, miten ja minne hänen poikansa haudataan.

– Hän vaatii noudatettavan lakia, jonka mukaan tutkijat ovat velvollisia luovuttamaan ruumiin kahden päivän kuluessa kuolinsyyn selvittämisestä, Jarmysh jatkaa päivityksessään.

Navalnajan allekirjoittamien lääketieteellisten asiakirjojen mukaan tämä takaraja tulee vastaan huomenna.

– Hän vaatii, että viranomaiset sallivat hautajaisten ja muistotilaisuuden järjestämisen normaalien käytäntöjen mukaisesti, Jarmysh lisää.

Viranomaisten mukaan kuolinsyy luonnollinen

Navalnyi kuoli viime viikolla vangittuna Siperiassa. Jarmysh kertoi torstaina, että Navalnyin äidille näytetyssä lääkärinlausunnossa sanottiin, että kuolinsyy oli luonnollinen.

Venäjän viranomaiset eivät ole kuitenkaan luovuttaneet Navalnyin ruumista omaisille. Jarmysh on sanonut uskovansa, että Venäjän hallinto pyrkii tällä piilottelemaan Navalnyin todellista kuolinsyytä. Esimerkiksi Jarmysh ja Navalnyin vaimo Julija Navalnaja ovat sanoneet, että Navalnyi murhattiin. Navalnyin vankilaolojen on kerrottu olleen erittäin rankat.

Navalnyi oli yksi näkyvimmistä Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustajista. Putin ei ole edelleenkään kommentoinut Navalnyin kuolemaa, ja hän on muutenkin vuosien saatossa vältellyt Navalnyin nimen sanomista ääneen julkisesti.

Navalnyin lähipiiri on sanonut, että venäläiset viranomaiset pelkäävät oppositiopoliitikkoa jopa hänen kuolemansa jälkeen ja kieltäytyvät sallimasta julkisia hautajaisia, joista voisi muodostua tuenosoitus Navalnyin Putinin vastaiselle työlle.

Ljudmila Navalnaja sanoi jo aiemmin tällä viikolla, että viranomaiset ovat painostaneet häntä hautaamaan poikansa salassa.

Venäjän poliisi on pidättänyt viikon aikana satoja ihmisiä, jotka olivat kokoontuneet muistelemaan Navalnyia muun muassa neuvostoaikaisen sorron uhrien muistomerkkien ympäristöön.

Juttua päivitetty STT:n lisätiedoilla 23.2.24 klo 18.36

Lue myös:

    Uusimmat