Mainos

Labour toiseen perättäiseen voittoon Britanniassa

Työväenpuolue on voittanut Britannian parlamenttivaalit selvin luvuin. Konservatiivijohtaja William Hague on jo myöntänyt puolueensa vaalitappion ja onnitellut voittajaa.

Tony Blairilla on aihetta hymyyn.

Pääministeri Tony Blairin johtama työväenpuolue on aamukahdeksaan mennessä saanut 411 paikkaa 659-paikkaisesta parlamentin alahuoneesta. Konservatiiveillä 160 paikkaa ja liberaalidemokraateilla 46 ja muilla puolueilla 10 paikkaa. Jakamatta on enää 32 paikkaa. Äänestysvilkkaus vaaleissa jäi 63 prosenttiin, mikä on alhaisin luku toisen maailmansodan jälkeen. Pääministeri Blair totesi varhain aamulla, että työväenpuolueen voitto on historiallinen. Labour voitti nyt ensimmäistä kertaa satavuotisen historiansa aikana vaalit kaksi kertaa peräkkäin.

Pääministeri Tony Blair on kiittänyt äänestäjiä sanoen, että työväenpuolue on aina kokenut tarvitsevansa kaksi kautta saadakseen aloittamansa työn loppuun. Nyt äänestäjät ovat antaneet meille siihen tilaisuuden, sanoi Blair.

Nykyisessä parlamentissa työväenpuolueella on 179 paikan enemmistö. Uuteen parlamenttiin työväenpuolue saa hieman pienemmän, mutta silti selvän enemmistön.

Vuoden 1997 vaaleissa työväenpuolue sai suurvoiton katkaisten konservatiivien 18 vuotta kestäneen valtakauden. Työväenpuolue sai tuolloin 418 paikkaa alahuoneeseen, kun konservatiivit saivat tyytyä 165 paikkaan. Liberaalidemokraatit saivat 46 edustajaa parlamenttiin. Britannian vaalihuoneistot sulkeutuivat puoliltaöin Suomen aikaa. Ääntenlaskennan tulokset varmistuvat aamun aikana.

(MTV3-BBC-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.