Laatujournalismi kääntyi kansan puoleen

Median muuttuminen heijastuu journalistipalkintoon 1:35

Median murros näkyy myös Suuressa journalistipalkinnossa. Yli kolmensadan ehdotuksen joukossa on useita töitä, jotka oli toteutettu samanaikaisesti eri jakeluteissä. Myös tiedonkeräämisen ja tuottamisen uudet tavat tulivat esiin.

– Erilaiset tavat tehdä ja tuottaa journalistista sisältöä tulivat näkyviin kuten tämä Faktabaari yhtenä esimerkkinä. Erilaisia joukkoistamiseen ja joukkorahoitukseen perustuvia ideoita oli ehdolla, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Faktabaari on ehdokkaana Vuoden journalistinen teko -kategoriassa. Se on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Työryhmä pitää ehdokkuutta itsessään tunnustuksena tehdystä työstä. Faktabaarin ensimmäinen työ oli EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

– Faktabaari tuli tilanteeseen, jossa laatujournalismi ei voinut liian hyvin, kun kaikki kamppailevat resurssien kanssa. Me pystyimme verkostoinemme auttamaan, sanoo Faktabaarin isäntä Mikko Salo.

Vaikka ehdotuksia ehdokkaiksi tuli 331 palkintolautakunnan puheenjohtaja kaipaa niitä tulevina vuosina paljon enemmän.

– En mitenkään voi uskoa, että Suomen kaikki hyvä journalismi on tässä. Maakuntalehdissä ja yleisaikakauslehdissä esimerkiksi on varmasti paljon hyvää journalismia, mistä emme palkintolautakunnassa tiedä lainkaan. Toivon, että näitäkin jaksettaisiin ehdottaa, vinkkaa puheenjohtaja Ylä-Anttila tuleville vuosille.

Tänä vuonna palkinto jaetaan neljässä kategoriassa. Uutena on mukana Vuoden kirja. Sen lisäksi palkitaan Vuoden journalistinen teko, Vuoden juttu ja Vuoden journalisti.

Palkinnot jaetaan suorassa tv-lähetyksessä 11. maaliskuuta MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat