Lääkintöneuvos Heikki Pälve HS:ssa: Rokotteesta kieltäytyvät voisivat maksaa omat sairauskulunsa

Suvi, 44, ei ota koronarokotetta, vaikka kuuluu riskiryhmään – kertoo nyt, miksi:"Rokotekeskustelu jakaa ihmiset selvästi kahtia" 6:22
Suvi, 44, ei ota koronarokotetta, vaikka kuuluu riskiryhmään – kertoo nyt, miksi: "Rokotekeskustelu jakaa ihmiset selvästi kahtia"

Lääkintöneuvos Heikki Pälve ehdottaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että koronarokotteesta kieltäytyvät voisi velvoittaa maksamaan omat sairauskulunsa.

Pälven ehdotus liittyy keskusteluun siitä, pitäisikö väestöä pakkorokottaa sen jäsenien suojaamiseksi koronavirukselta. Pälve muistuttaa, että koronarokotuksista pidättäytyminen johtaa epidemian pidentymiseen ja sairastumisten aiheuttamiin haittoihin, kuten terveydenhuollon kapasiteetin kuormittumiseen ja pahimmillaan tartunnan saaneen kuolemaan.

Pälven mukaan vastakkain asiassa ovat yksilön vapaus ja yhteiskunnan vastuu luoda turvaa jäsenilleen. Hänestä yksilön vapaus ei tässä valintatilanteessa johda kuitenkaan vastuuseen, eli vapauden vaakakupille ei ole "vastapunnusta".

Pälve kysyy, voisiko yhteiskunnan tarjoamasta turvallisesta ja maksuttomasta rokotuksesta kieltäytymisen seurauksena voisi olla yksilön korvausvastuu sairastumisensa seurauksista. Pälve ehdottaa, että seurauksena voisi olla osittainen tai jopa täydellinen korvausvastuu koronasairauden hoidosta ja oheiskuluista sairauslomakorvautta myöten.

– Vasta tällöin voidaan todeta, että päätös kieltäytyä rokotuksesta periaatteellisin syin on eettisesti oikeudenmukainen kokonaisuutta ajatellen. Nykyinen käytäntö mahdollistaa itsekkyyden eetoksen toteutumisen muiden kantaessa teon seuraukset, hän kirjoittaa.

Päivitys 12. lokakuuta kello 8.34: Pälve korjasi viestiään seuraavan päivän Uutisaamussa. Lue juttu aiheesta täältä: Lääkintöneuvos Heikki Pälve korjaa viestiään siitä, kenen pitää maksaa rokottamattomien sairastumisen kulut: "Sanavalintani oli huono"

Lue myös:

    Uusimmat