Lääkintöneuvos Heikki Pälve korjaa viestiään siitä, kenen pitää maksaa rokottamattomien sairastumisen kulut: "Sanavalintani oli huono"

6:57
Videolla Pälve kertoo, mitä kirjoituksellaan todella tarkoitti.

Lääkintöneuvos Heikki Pälve kertoo Uutisaamussa, että hänen Helsingin Sanomissa julkaistun mielipidetekstinsä ydin ymmärrettiin väärin.

Muun muassa MTV Uutiset kertoi eilen Pälveen ehdottaneen, että koronarokotuksesta kieltäytyneet voisivat maksaa itse sairauskulunsa tai osan niistä. Nyt Uutisaamussa Pälve kertoo, että tämä ei ollut hänen viestinsä, vaan viestintä oli epäonnistunut.

– Ei siinä ollut tällaista ajatusta alkuunkaan, hän totea lähetyksen aluksi.

– Minun sanavalintani oli huono, hän sanoo.

Viestin ytimessä vastuu

Pälve kertoo, että hänen ydinviestinsä koski sitä, pitäisikö ihmisen kantaa enemmän vastuuta omista päätöksistään, vai onko vastuun kanto vain yhteiskunnan asia.

Kun kyse on voimakkaasti leviävä ja huomattavaa kärsimystä levittävä tartuntatauti kuten koronavirus, on Pälven mukaan asiassa vastakkain yksilön oikeus päättää itse omista asioistaan ja yhteiskunnan vastuu järjestää jäsenilleen mahdollisimman hyvät ja turvalliset olosuhteet.

Pälven mukaan turvallisten olosuhteiden luominen vaatii sen, että kriittinen massa ihmisiä ottaisi rokotteen. Tässä on ollut vaikeuksia.

Pälven tavoitteena olisi, että ihmisiä autettaisiin pohtimaan rokotteen ottamista myös muista kuin henkilön omasta näkökulmasta, sillä rokotteen ottamisella on vaikutusta myös muihin ihmisiin kuin ottajaan itseensä.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Pälve: Erilaisia omavastuita terveydenhuollossa nykyäänkin

Sairauskulujen jakamisessa Pälveen viestin ytimenä oli se, että hän toivoo keskustelua siitä, missä määrin ja millä ehdoin tätä kustannuskysymystä voi käyttää kannusteena rokotteen ottamiselle.

Nykyisellään rokottamattomuus johtaa koronaviruksen leviämisen jatkumiseen, uusiin tartuntoihin ja yhteiskunnalle sekä yksilöille tuleviin kuluihin ja muihin haittoihin.

Pälve kertoo, että jo nykyään terveydenhuollossa käytetään erilaisia omavastuita. Kirjoituksen tarkoitus oli tuoda keskusteluun se, että jos tämä on joissain muissa tilanteissa mahdollista, niin voisiko myös koronatartuntaan liittyviä omavastuuosuuksia käsitellä määrätyissä tilanteissa ja määrätyin edellytyksin eri tavalla kuin nykyään.

Ihmettelee keskustelun siirtymistä niin sanottuihin itseaiheutettuihin sairauksiin

Pälve ihmettelee, miten hänen kirjoituksensa ympärillä käyty keskustelu siirtyi julkisuudessa niin sanottujen itse aiheutettujen sairauksien kustantamiseen.

– On aivan käsittämätöntä, ettei ihmisiä hoidettaisi heidän sairauksiensa kanssa, Pälve toteaa.

Videolla Pälve kertoo tarkemmin, miksi rokottamattoman henkilön koronatartunta ja esimerkiksi maksakirroosi eivät ole sairauksina toisiinsa verrattavia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja