Mainos

Lääkekorvauksiin tulossa viitehintajärjestelmä

Lääkekorvauksissa otetaan lähitulevaisuudessa käyttöön viitehintajärjestelmä. Tavoitteena on hillitä lääkekorvausmenojen kasvua ja edistää edullisten rinnakkaislääkkeiden käyttöä. Hallitus antaa lakiesityksensä huomenna, joten eduskunta pääsee käsittelemään sitä heti syysistuntokauden aluksi.

Viitehintaryhmälle asetettava viitehinta olisi korkein hinta, jonka perusteella korvauksen suuruus voitaisiin laskea. Viitehintojen määrittäminen perustuisi lääkkeen myyjien esittämiin tukkuhintoihin ja niiden perusteella laskettuihin arvonlisäverollisiin vähittäishintoihin.

Viitehinta määräytyy halvimman samaa lääkeainetta sisältävän valmisteen mukaan. Viitehinta on puolitoista tai kaksi euroa halvimman valmisteen hintaa korkeampi. Korvauksen saisi viitehinnan tai sitä halvemman hinnan mukaan. Poikkeuksen tekisivät tapaukset, joissa lääkäri katsoo tietyn valmisteen potilaalle tarpeelliseksi hoidollisin perustein.

Viitehintajärjestelmä on käytössä jo 18 EU-maassa. Suomessa se tulisi voimaan viimeistään ensi keväänä. On laskettu, että uudistuksella voidaan saavuttaa jopa 85 miljoonan euron säästöt vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.