Mainos

Lääkärit säilyttäisivät erikoismaksuluokan

Erikoismaksuluokka aiotaan siirtää asteittain historiaan huhtikuun aikana eduskunnalle annettavalla lakiesityksellä. Potilaiden kannalta kokonaan itse kustannettava hoito erityispoliklinikalla tulisi huomattavasti kalliimmaksi kuin erikoismaksuluokassa.

Lääkärit eivät lämpene erikoismaksuluokan poistamiselle ja korvaamiselle erityispoliklinikoilla. Pahimmassa tapauksessa viimeistenkin silmälääkärien ja ortopedien ennustetaan lähtevän sairaaloista, jos erikoismaksuluokka suurella riidalla poistetaan.

Lääkäriliiton puheenjohtajan Pekka Anttilan mielestä kaavaillut erityispoliklinikat eivät kelpaa vaihtorahaksi erikoismaksuluokalle, joka on palkkauksen osa. Ensinnäkään kompensaatio ei tulisi samoille lääkäreille, jotka menettävät ansioitaan. Potilaiden kannalta kokonaan itse kustannettava hoito erityispoliklinikalla tulisi huomattavasti kalliimmaksi kuin erikoismaksuluokassa, jossa kunta kuitenkin maksaa suurimman osan hoidosta.

Lainvalmistelijoita asia ei huolestuta siinä määrin, että tarvetta uudistuksen lykkäämiselle olisi. Erikoismaksuluokka aiotaan siirtää asteittain historiaan huhtikuun aikana eduskunnalle annettavalla lakiesityksellä. Erityispoliklinikkaa koskeva säännös tulee maksulakiin samassa yhteydessä.

Hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä uskoo, että erikoismaksuluokasta tällä haavaa eniten hyötyvät silmälääkärit voivat kartuttaa tulojaan myös uusilla erityispoliklinikoilla. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että jossain määrin siirtymistä yksityiselle puolelle tapahtuu. Järvisen mukaan erikoismaksuluokka on tarkoitus poistaa lääkärikunnan vastustuksesta huolimatta.

Asiasta on Lääkäriliiton kanssa neuvoteltu varmaan jo vuosikymmeniä, mutta se ei ole tähän mennessä johtanut lopputulokseen. Lääkäreille vastaantulona lakiin on kuitenkin kaavailtu viiden vuoden siirtymäkautta. Uusia oikeuksia ei myönnettäisi enää ensi vuonna ja työpaikan vaihtajat menettäisivät oikeutensa saman tien.
Erikoismaksuluokka on herättänyt närää pitkään mm. sen vuoksi, että sen on katsottu olevan väylä jonojen ohitukseen. Järvisen mukaan joissakin sairaaloissa joillakin erikoisaloilla hoitoon pääsy voi riippua siitä, onko halukas hoidattamaan itsensä erikoismaksuluokassa vai ei.

Lääkäriliitossa ei jonojen ohitukseen uskota lainkaan. Päinvastoin erikoismaksuluokkaoikeudet saaneet lääkärit ovat Anttilan mukaan erityisen tarkkoja siitä, että potilas ei mene jonossa ohi. Ainoa hyöty kalliimmasta hoidosta on se, että saa valita mieleisensä lääkärin.

Erityispoliklinikkajärjestelyssä sairaalan oma henkilökunta työskentelisi iltatyönä ja saisi siitä suuremman korvauksen. Potilaalta voitaisiin periä normaalia korkeampi, korkeintaan todelliset kustannukset kattava maksu. Hoidosta ei saisi sairausvakuutuskorvausta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.