Lääkäri tyri ehkäisyn – joutuu maksamaan elatusapua 20 vuotta

Italia laki oikeus
Lehtikuva
Julkaistu 25.06.2014 14:29

MTV UUTISET- Jenni Meronen, Rooma

Italiassa väännetään usein kättä oikeudessa lasten elatusvelvollisuudesta. Viime viikonloppuna uutisoitiin tapauksesta, jossa lapsen äidin lääkäri määrättiin elatusvelvolliseksi.

Poikkeukselliseen järjestelyyn päädyttiin Milanossa ratkaistussa oikeusjutussa. Syynä oli se, että lääkärin hoitovirhe oli johtanut vahinkoraskauteen.

Potilas oli pyytänyt ehkäisylaastaria, mutta saikin vahingossa vaihdevuosia läpikäyville tarkoitetun hormonilaastarin.

Tuomioistuin määräsi lääkärin maksamaan näin syntyneelle lapselle 400 euroa kuukaudessa, kunnes tämä täyttää 20 vuotta. Kokonaisuudessaan hoitovirheen hinnaksi tulee korkoineen siis 116 000 euroa ja siihen päälle oikeudenkäyntikulut. Lääkäri tosin aikoo valittaa tuomiosta.

24-vuotias työtön vaati elatusapua isältään

Italiassa on kesäkuussa ollut myös toinen keskustelua herättänyt oikeustapaus. Sisiliassa eräs 24-vuotias poika oli kieltäytynyt tarjotusta työpaikasta puhelinkeskuksessa, mutta vaati silti eronneen isänsä elatusvelvollisuuden jatkuvan.

Valitustuomioistuin oli kuitenkin eri mieltä. Se, että tarjottu työpaikka oli määräaikainen ja huonosti palkattu, ei ollut tuomioistuimen mielestä riittävä peruste työstä kieltäytymiseen. Oikeuden mukaan työ olisi joka tapauksessa kasvattanut pojan työkokemusta ja avannut lisää ovia työelämässä.

Ratkaisu oli siitä poikkeuksellinen, että vanhempien elatusvelvollisuus on Italiassa yleensä hyvin laaja. Se ei pääty automaattisesti 18 vuoteen, vaan vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan siihen asti, kunnes he itsenäistyvät taloudellisesti. Se voi tapahtua hyvinkin myöhään, eikä laissa ole määritelty yläikärajaa.

Yleensä elatusvelvollisuuden lakkaamiseen ei ole edes riittänyt se, että lapsi saa töitä, vaan työn pitäisi olla vakinaista ja sen pitäisi vastata lapsen koulutusta ja toiveita.

Edes avioliitto ei välttämättä päätä vanhempien elatusvelvollisuutta. On olemassa korkeimman oikeuden ratkaisu, jonka mukaan naimisiin mennyt aikuinen tytär ei ollut vielä taloudellisesti riittävän itsenäinen. Sekä tytär että hänen miehensä olivat yhä opiskelijoita ja asuivat kotona. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat