Lääkäri listaa: Jos kärsit näistä oireista, jää sairauslomalle

Kuume, vatsatauti, flunssa – suomalaiset jäävät sairauslomalle vaihtelevin perustein, mutta milloin olisi todella jäätävä pois töistä kotiin sairastamaan? AVA otti selvää.

AVA kysyi lukijoiltaan, Kyselyyn vastanneista peräti 77 prosenttia oli sitä mieltä, että kotiin saa jäädä vasta, kun on selviä sairastamisen merkkejä, kuten kuumetta tai oksentelua. AVA kysyi työterveyslääkäriltä, missä raja todella kulkee.

Millaista työtä teet?

Terveystalo Kampin johtava työterveyslääkäri Anita Riipinen kertoi AVAlle, että sairausloman tarvetta arvioitaessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaista työtä tekee.

– Työ- ja toimintakykyä ja siten sairausloman tarvetta arvioidaan suhteessa työtehtävään, Riipinen kertoo.

– Herkemmin kotiin on jäätävä, jos tekee fyysisesti raskasta työtä tai työskentelee olosuhteissa, joissa infektiot ovat erityinen riski tai työhön liittyy erityisiä hygieniavaatimuksia, Riipinen tarkentaa.

Esimerkiksi hoitoalalla, lentäjänä tai lääketeollisuuden parissa työskentelevien on otettava erityisesti huomioon riskit, joita sairaana työskenteleminen saattaa aiheuttaa. Toisaalta esimerkiksi puhetyöläisen saattaa olla perusteltua jättäytyä kotiin sairastamaan tavallisen flunssankin vuoksi.

– Jos työssään joutuu käyttämään ääntään, flunssan oireet voivat rajoittaa työkykyä, Riipinen toteaa.

Kuumeessa tai oksennustaudissa ei ole syytä mennä töihin

Kuume ja vatsatauti ovat yleisiä ja perusteltuja syitä myös lääkärin mukaan sille, että jäädään kotiin sairastamaan. Kun on kyse nuhasta, yskästä tai kurkkukivusta, on omaa työkykyä arvioitava tilanteen mukaan.

– Infektiotauteihin liittyen kuume on yleinen syy pysytellä kotona, samoin erilaiset vatsataudit. Muutoin flunssan oireiden suhteen on käytettävä harkintaa, Riipinen muistuttaa.

Tärkeintä oman työkyvyn arvioimisessa on oma olo. Toisaalta on hyvä pitää mielessä myös se, että kun malttaa levätä hyvin heti sairastuttuaan, voivat sairaudetkin talttua nopeammin.

– Maalaisjärjen käyttäminen työkykyisyyttä arvioitaessa on suotavaa. Riittävä lepo todennäköisesti lyhentää sairastamispäivien määrää. Infektioiden leviämisen estämisessä on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta, Riipinen muistuttaa.

Lääkärin vastaanotolle flunssan vuoksi suomalaiset ajaa sairauslomatodistuksen hakemisen lisäksi halu selvittää, ettei kyse ole mistään vakavammasta sairaudesta.

– Flunssan yhteydessä vastaanotolle potilaat hakeutuvat yleensä selvittämään, ettei kyse ole erityistä hoitoa vaativasta sairaudesta, saamaan lääkitystä oireisiinsa ja/tai tarvitessaan sairauslomaa, Riipinen tarkentaa.

Kaikilla työpaikoilla sairauslomatodistusta ei kuitenkaan vaadita.

– Useissa yrityksissä on mahdollisuus olla sairauslomalla omalla ilmoituksella tai esimiehen luvalla kolme päivää. Keskimäärin näissä yrityksissä sairausloma jää lyhyemmäksi flunssan yhteydessä kuin yrityksissä, joissa ensimmäisestä sairauslomapäivästä tarvitaan sairauslomatodistus, Riipinen kertoo.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat