Lääkäri lähetyksessä: Näin psoriasista hoidetaan

Ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, keitä psoriasis vaivaa ja miten sitä hoidetaan.

– Psoriasis puhkeaa usein viisikymppisenä. Perintötekijöitä vaaditaan, mutta sen voi laukaista esimerkiksi angiina, Risto Oksman kertoi lähetyksessä.

Suomalaisista 100 000 – 150 000 psoriasispotilaasta enemmistö sairastaa tautia lievänä. Jatkuva tulehdustila kuitenkin rasittaa verisuonistoa, joten psoriaatikkoja kiusaavat sydän- ja aivoinfarktit, erilaiset valtimotaudit ja diabetes.

Muutamista hoitokeinoista on luovuttu matkan varrella. Esimerkiksi tervavoiteet olivat sotkuisia, haisevia ja tehottomia.

– Arsenikki ja röntgensäteet sen sijaan toimivat tehokkaasti. Niitä lakattiin käyttämästä, koska ne aiheuttivat syöpää, Oksman sanoi.

Solut jakautuvat villisti

Psoriasis johtuu solujen hallitsemattomasta jakautumisesta ja vahvasta tulehdusreaktiosta. Nykyään sitä hoidetaan tavallisimmin antibiooteilla ja valohoidolla.

– Ne auttavat solujen hallitsemattomaan jakautumiseen. Samoja lääkkeitä käytetään syöpähoidoissa, mutta moninkertaisina annoksina.

Taudin vakavuus saattaa vaihdella paremmasta huonompaan oman elämäntilanteen ja esimerkiksi stressin takia. Oikealla hoidolla se voi kadota näkyvistä jopa vuosiksi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Risto Oksman kertoi lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja