La Palman rannikolle on muodostunut jo uusi laavasuisto – ilmakuvat paljastavat, miten valtavia saarta peittävät laavamassat ovat

Jo yli kaksi kuukautta purkautuneen Cumbre Vieja -tulivuoren laava on peittänyt allensa jo yli 1 074 hehtaaria, mikä on suuri määrä pienehkölle saarelle.

Espanjan Kanariansaariin kuuluvan La Palman tulivuoresta on virrannut kahden kuukauden aikana kymmeniä laavajokia.

Niistä tuorein lähti virtaamaan perjantaina 600 metrin tuntivauhtia.

Laava ja tuhka koettelevat saarta monella tapaa. Yli 2 700 rakennusta on vahingoittunut tai tuhoutunut kokonaan. Tähän mennessä 7 000 asukasta on evakuoitu.

Lähellä purkausaluetta maa tulee olemaan asuinkelvotonta vielä pitkään tulivuoren rauhoituttua.

Asuintalojen lisäksi yksi saaren pääelinkeinoista on kokenut kovan iskun, kun banaanipeltoja on tuhoutunut arviolta 100 miljoonan dollarin edestä.

Ilmanlaatu vakava ongelma

Laavaa on virrannut mereen saakka muodostaen rantaan uuden deltan eli laavasuiston.

Mereen virtaava laava aiheuttaa lähiasutusalueille ongelmia, sillä meriveden ja laavan kohdatessa voi ilmaan höyrystyä myrkyllisiä kaasuja kuten rikkidioksidia.

Viime viikolla lähikaupunkeja asetettiin pari päivää kestävään sulkutilaan korkeiden rikkidioksidipitoisuuksien vuoksi. Ilmanlaatua heikentää myös tuhka.

Vaikka henkilövahingoilta on vältytty, saaren elämän palautumisessa menee vielä pitkään.

Kun useita metrejä korkeat laavamassat kivettyvät paikalleen, niitä ei kovin helpolla liikuteta. Poliitikkojen puheet alueen siivoamisesta ovatkin hiljentyneet purkauksen jatkuessa.

Lue myös:

    Uusimmat