Vaikka lämpimiä kevätsäitä on odotettu pitkään ja hartaasti, tuovat ne mukanaan myös ei-toivottuja asioita lemmikeille.
Koiran ulkoiluttajien on syytä olla valppaana, sillä muun muassa kevätauringon myötä heräilevät kyykäärmeet voivat olla hengenvaarallisia koirille. Myös punkin puremasta voi pahimmillaan aiheutua nelijalkaiselle vakavia neurologisia oireita.
Lenkkipolulla tai ulkoilemassa olevan koiran ja kyyn kohtaaminen voi johtaa siihen, että kyy puolustautuu ja puree koiraa. Omistajan voi olla vaikea havaita kyyn puremaa, jos koiralla on korkea kipukynnys tai se on liikkunut vapaana. Hälytyskellojen tulisi alkaa soida, jos koira muuttuu uneliaaksi ja voimattomaksi.
– Usein puremakohtaan tulee turvotusta ja joskus voi nähdä myös kyyn puremakohdan eli kaksi pientä reikää. Puremakohta on myös usein kipeä. Tavallisimmat paikat, joihin kyy puree, ovat raajat sekä kaulan ja pään alue. Esimerkiksi pään alueella turvotus on yleensä silminnähtävää, sanoo eläinlääkäri Anu Jäminki eläinlääkäriasema Animagi Keravasta.
Jos koiralla on käynyt huono tuuri ja kyy on päässyt puremaan sitä, koira tulisi pitää mahdollisimman paikoillaan.
– Ensiapu on se, että koira pidetään liikkumatta. Jos esimerkiksi on metsässä ja koira on pieni, se on hyvä kantaa kotiin tai autolle ja ottaa tämän jälkeen mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin, Jäminki neuvoo.
Kyypakkaus ei ole koirille
Kyynpureman hoidossa tärkeintä on eläinlääkärin antama suonensisäinen nesteytys, joka vähentää munuaisvaurioiden syntyä. Koiralle voidaan eläinlääkäriasemalla antaa myös antiseerumia eli vastalääkettä kyynmyrkylle, sillä sen avulla koira toipuu puremasta nopeammin.
Eläinlääkäri Anu Jäminki kertoo, että kortisonia, jota esimerkiksi kyypakkauksen tabletit sisältävät, ei enää suositella koirille. Kortisonia tulisi antaa vain siinä tapauksessa, jos kyynpureman aiheuttama turvotus uhkaa tukkia hengitystiet.
Kyyn pureman saaneen koiran hoitoa ja tarkkailua ei tulisi lopettaa liian varhain, sillä suurimmat tuhot voivat tulla esiin vasta päivien päästä.
– Koirien reagoinnissa kyynpuremaan on paljon yksilöllistä vaihtelua. Toiselle ei välttämättä tule mitään oireita, toinen taas voi käydä lähellä kuolemaa tai jopa kuolla puremaan, Jäminki sanoo.
Punkit heräilevät pusikoista
Kyykäärmeiden lisäksi kevään myötä yleistyvä riesa ovat punkit. Punkit liikkuvat aluskasvillisuudessa ja pensaissa, joista niiden on helppo hypätä koiran turkkiin ja kiinnittyä ihoon. Borrelioosia kantavan punkin puremasta voi pahimmillaan aiheutua nelijalkaiselle vakavia neurologisia oireita. Eläinlääkäri Jäminki kuitenkin rauhoittelee pahimpia pelkoja.
– Kyllähän borrelioosia on, mutta enemmän siitä puhutaan kuin mitä sitä todetaan. Ihmiset ovat ilmeisimmin herkempiä borrelioosille kuin eläimet. Mutta tokihan riski aina on olemassa, sen vuoksi punkin puremaa koirillakin on syytä välttää.
Punkki tulisi poistaa koiran iholta mahdollisimman nopeasti, sillä tarttumisen jälkeen voi kulua useita tunteja, ennen kuin se alkaa sylkeä suolistonsa sisältöä takaisin puremakohtaan. Katkenneesta punkista jäänyt pää saattaa aiheuttaa tulehduksen ihossa.
– Punkin kiinnityskohtaan saattaa tulla pieni turvotus tai punotus. Sitä voi paikallisesti puhdistaa. Yleensä viikon tai kahden kuluttua ihoon jääneet punkin osat poistuvat itsestään, kun iho uusiutuu, Jäminki kertoo.
Punkkitartuntojen ehkäisyyn koirille on kehitetty loishäätövalmisteita. Eläinlääkäri Jäminki suosittelee punkkien kanssa ennaltaehkäisevää hoitoa.
– On olemassa karkotteita, joilla estetään punkin tarttuminen koiraan. Toinen häätövalmiste on sellainen, joka tappaa punkin viimeistään siinä vaiheessa, kun se se yrittää imeä verta. Jos liikkuu koiran kanssa alueella, jossa tietää olevan runsaasti punkkeja, on hyvä tehdä koiralle joka ilta tai aamu punkkitarkastus.