Kyyneleet virtasivat tuomiokirkolla – ystävänsä Kabulin iskuissa menettänyt Zahra kertoo afganistanilaisten tuskasta

Zahra Karimyn ystävä kuoli Kabulin iskuissa –"Tuntuu pahalta, kun sinulta pyydetään apua, mutta et pysty auttamaan" 0:45
Katso video: Zahra Karimyn ystävä kuoli Kabulin iskuissa – "Tuntuu pahalta, kun sinulta pyydetään apua, mutta et pysty auttamaan"

Helsingin Senaatintorilla osoitettiin tänään mieltä afganistanilaisten tueksi. Tilanne Afganistanissa on tällä hetkellä järkyttävä ja ihmiset ovat epätoivoisia, kertoo mielenosoittaja Zahra Alimy.

– Ihmiset pelkäävät tulevaa. Ihmiset ovat itsemurhaiskuista huolimatta entistä suuremmalla väkijoukolla taas Kabulin lentokentällä ja pyrkivät pääsemään maasta keinolla millä hyvänsä pois, Alimy sanoo.

Alimy korostaa olevansa itse Suomen asukkaana todella etuoikeutettu.

– On tosi toivoton olo, kun ei ole mitään, mitä voin tehdä auttaakseni, Alimy kertoo liikuttuen kyyneliin.

– Siellä on ihmisiä, jotka ovat kertaalleen kokeneet tämän: Taleban tuli ja teki julmuuksia, tappoi perheenjäseniä ja vei naisia. Tämä kaikki toistuu! Se on äärettömän turhauttavaa, että 20 vuotta vain valuu hukkaan.

Alimy kokee, että koko maailma puhuu afganistanilaisista, mutta kukaan ei puhu afganistanilaisten puolesta.

– Kaikki miettivät enemmänkin sitä, mitä omalle maalle tulee tapahtumaan, jos tulee vaikka pakolaisia. Tai mitä naapurimaiden turvallisuustilanteelle tapahtuu, jos Taleban pääsee valtaan.

Zahra Karimy menetti ystävänsä Kabulissa

Alimy kertoo Helsingin tuomiokirkon edustalla karjuvilla mielenosoittajilla olevan neljä konkreettista vaatimusta: Ensinnäkin, mikään valtio ei saa tunnustaa Talebanin emiraattia. Toiseksi valtio tai muut tahot eivät saa tukea Talebania millään tavalla.

Lisäksi mielenosoittajat vaativat Suomen pakolaiskiintiön nostamista, perheenyhdistämisen helpottamista sekä Suomen ja muiden EU-maiden evakuointilentojen jatkamista.

Toinen mielenosoittaja, dokumentaristi Zahra Karimy kertoo menettäneensä perjantaina hyvän ystävänsä Kabulin itsemurhaiskuissa. Ystävä oli 20-vuotias toimittaja, ja hän oli vielä viime viikolla pyytänyt Karimylta apua viestitse.

– Se tuntuu pahalta, kun sinulta pyydetään apua, mutta et pysty auttamaan. Ainoa, mitä voi tehdä on se, että puhut tilanteesta ja yrität tuoda tietoisuutta ihmisille ja maailmalle.

Karimyn mukaan erityisesti sekä etniset ja uskonnolliset vähemmistöt pelkäävät nyt tulevaisuutensa puolesta Afganistanissa. Lisäksi arkiset asiat, kuten ruuan hintaan sekä koulun- ja työssäkäyntiin liittyvät huolet syövät afganistanilaisten toivoa.

Katso video: Afganistanilaisten ahdingosta puhuva Zahra purskahti kyyneliin suorassa lähetyksessä – "Ei ole mitään, mitä voin tehdä auttaakseni"

Afganistanilaisten ahdingosta puhuva Zahra purskahti kyyneliin suorassa lähetyksessä –"Ei ole mitään, mitä voin tehdä auttaakseni" 9:15


Lue myös:

    Uusimmat