Wildersin vapauspuolueen kannatus notkahti kyselyssä – "Aika ärsyttävä herrasmies"

Hollannissa äärioikeistolaisen vapauspuolueen kannatus näyttää laskeneen juuri parlamenttivaalien äänestyksen alla.

Vaalipäivänä julkaistussa mielipidemittauksessa Geert Wildersin johtama puolue häviäisi useita prosenttiyksiköitä ykkösenä olevaan pääministeri Mark Rutten liberaaliin VVD-puolueeseen nähden.

Haagissa sijaitsevalla koululla äänestänyt Wilders oli luottavainen, että vaalituloksesta huolimatta "isänmaallinen vallankumous" pysyy voimissaan. Samalla äänestyspaikalla käynyt Esther Zand äänesti kuitenkin työväenpuoletta.

– Olen nähnyt oikeistopopulistien kannatuksen lisääntyvän enkä halua elää sellaisessa maailmassa. Hän (Wilders) on aika ärsyttävä herrasmies, Zand sanoi.

Aivan vapauspuolueen kannassa oli viimeisessä mittauksessa useita puolueita, muun muassa kristillisdemokraattinen CDA, joka voisi sopia samaan hallitukseen Rutten VVD:n kanssa.

Kyselyiden epävarmuutta on Hollannissa lisännyt se, että hyvin suuri osa äänestäjäkunnasta ei ollut vaalipäivään mennessä päättänyt kantaansa.

Hallitusneuvotteluista ennustetaan joka tapauksessa vaikeita, koska enemmistöhallituksen muodostamiseksi tarvitaan useiden puolueiden yhteisymmärrys. Muut puolueet eivät halua tehdä yhteistyötä Wildersin vapauspuolueen kanssa.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat Hollannissa kello 22 Suomen aikaa, ja ovensuukyselyiden tuloksia on luvassa pian sen jälkeen. Varsinainen ääntenlasku kestää kauemmin, sillä se tehdään hakkeroinnin pelossa käsipelillä.

Lue myös:

    Uusimmat