Kysely: Tätä mieltä vangit ovat saamastaan käyttörahasta ja vankilan ruoasta

Kuinka huumeita salakuljetetaan vankilaan? – Mika ”Immu” Ilmén: "Peräsuoli on kestosuosikki" 1:22
Kuinka huumeita salakuljetetaan vankilaan?

Suljettujen vankiloiden vangit kokevat, että vankilasta saatu raha ei riitä kattamaan vankeusajan menoja ja että vankilan tarjoama ruoka on riittämätöntä.

Rikoksettoman elämän tukisäätiön (RETS), entisen Kriminaalihuollon tukisäätiön, kyselyn mukaan 97 prosenttia vangeista kertoi tulojen riittämättömyydestä. Vastaajista 75 prosenttia sanoi, ettei ruoka ole riittävää. Kyselyyn vastasi syksyllä 2022 yhteensä 119 vankia.

Vangit saavat vankeusaikanaan käyttörahaa 48 euroa kuukaudessa. Kyselyn mukaan yleisimpiä menoja ovat puhelut vankilan ulkopuolelle, hygienia- ja intiimituotteet ja elintarvikkeet. Tukisäätiön mukaan osa vastaajista kertoo joutuneensa rajoittamaan yhteydenpitoa läheisiinsä, koska puhelut maksavat niin paljon.

–  Vankilasta soitettavat puhelut ovat huomattavan kalliita, hinta on noin kaksinkertainen siviilissä soitettavaan puheluun verrattuna, sanoo kriminaaliasiamies Marjatta Kaurala.

Annoskoot pieniä, ei proteiinia

Kyselyyn vastanneet vangit kokivat ruoan sisältävän liian vähän ravinteita. Lisäksi annoskoot olivat monen mielestä liian pieniä ja pienentyneet aiemmasta. Vankilaruoan riittämättömyyttä korvataan kyselyn mukaan ostamalla kanttiinista elintarvikkeita ja varsinkin proteiinia, sillä ruoasta sitä ei saanut riittävästi.

– Huomiota kiinnitettiin suljetussa vankilassa viikonloppuisin tarjottavien aterioiden määrään. Viikonloppuisin tarjotaan aamu- ja iltapalan lisäksi vain yksi lämmin ateria. Vastaajat kokivat aterioiden määrän riittämättömäksi, tiedotteessa sanotaan.

Tukisäätiö: Käyttöraha vaatisi korotusta

Tukisäätiö huomauttaa, että vankien käyttöraha ei ole noussut yleisen hintatason mukana. Kaurala sanoo, että vankiraha nousi viimeksi viitisen vuotta sitten, jolloin sitä korotettiin 42 eurosta nykyiseen 48 euroon kuukaudessa.

– Ottaen huomioon kustannustason nousun, se vaatisi korotusta, Kaurala sanoo.

Käyttörahan lisäksi vangit voivat hakea toimeentulotukea Kelasta, mutta Kauralan mukaan pääsääntöisesti sitä ei saa perusmenoihin.

– Täytyy hyvin perustella se hakemus ja olla erityiset syyt, jotta voi saada sitä.

Lue myös:

    Uusimmat