Kysely: Suurin osa upseereista kannattaa Suomen liittymistä Natoon – "Venäjän etuhan olisi se, että Suomi olisi Natossa"

Upseerit äänessä turvallisuuspolitiikasta 8:47

Upseeriliiton ja MTV Uutisten kysely kertoo Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on pysynyt korkealla upseerien keskuudessa. Kyselyn tulosket puhuttivat myös Uutisaamussa. 

Sotilasliittoon liittymistä kannattaa nyt noin 65 prosenttia upseereista, kun esimerkiksi neljä vuotta sitten kannatusta oli 61 prosentin verran.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilän mukaan Suomella ei ole juurikaan muita varteenotettavia sotilasliittokumppaneita.

– Kun katsotaan tiukasti turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta, mitäs Suomi voi tehdä? Yksin ei kauheasti sotilasbudjettia voida lisätä, Ruotsin kanssa sotilasliitto ei näytä kauhean hyvältä, eikä Eurooppaakaan kauhean vahvalta näytä, niin tämä logiikkaa vie selkeästi kohti Natoa, Penttilä sanoi Uutisaamussa. 

Upseeriliitto puheenjohtaja, everstiluutnantti Ville Viita ei näe uhkia Natoon liittymisessä.

– Sotilaat katsovat asiaa käytännön kannalta. Jos toimintaympäristö on muuttunut, niin mikset ota kunnon vakuutusta?

Penttilän mukaan täytyisi lähteä siitä, että Venäjä reagoisi Suomen Nato-jäsenyyteen

– Siinä voisi olla poliittista, jopa kauppapoliittista kiistaa. Venäjän etuhan olisi se, että Suomi olisi Natossa, joka pyrkisi Venäjän kanssa mahdollisimman hyviin yhteistyösuhteisiin Venäjän kanssa. Suomi olisi Naton tyynnyttäjä, eikä sellainen aggressiivinen, eteen työnnetty puolustusasema.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat