Kysely: Suomalaiset vientiyritykset vähentämässä Kiina-riippuvuuttaan – "Riskit on pidettävä hallittuina, mutta ovia ei voi sulkea kokonaan"

1:36
Katso myös: Vihreiden Heidi Hautalan mielestä Kiina-kytkökset on käytävä läpi

Kauppakamarien tuoreen vientijohtajakyselyn mukaan suomalaiset vientiyritykset ovat heränneet Kiinan kasvaviin riskeihin. 

Selvityksen mukaan kaikista kyselyyn vastanneista vientiyrityksistä 27 prosenttia on joko vähentänyt tai aikeissa vähentää Kiina-riippuvuuttaan. 

Yrityksistä, joilla on liiketoiminnan kannalta kriittisiä Kiina-riippuvuuksia, 45 prosenttia vastasi vähentäneensä tai olevansa aikeissa vähentää Kiina-riippuvuuttaan.

Yritysten liiketoimintaympäristö on jo pitkään vaikeutunut Kiinassa

Kyselyn mukaan 41 prosentilla vastanneista ei ole liiketoiminnan kannalta lainkaan kriittisiä Kiina-riippuvuuksia.

– Yritysten liiketoimintaympäristö on jo pitkään vaikeutunut Kiinassa. Maan sääntely-ympäristö on kiristynyt, protektionismi kasvanut ja pitkään jatkuneet kovat koronarajoitukset vaikeuttavat liiketoimintaa. Lisäksi poliittiset riskit ovat vahvassa kasvussa, Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka toteaa tiedotteessa.

– Myös Suomessa yritykset ovat selkeästi heränneet monipuolistamaan tuotanto- ja arvoketjujaan ja täten vähentämään kriittistä Kiina-riippuvuuttaan. Se on pitkäjänteistä ja vaikeaakin työtä, koska koko läntinen maailma on vähentämässä samaan aikaan Kiina-riippuvuuttaan.

1:36
Katso myös: Näillä keinoilla Kiina havittelee maailmanvaltiutta taloudessa

"Ovia ei kannata sulkea kokonaan"

Toivakka korostaa sitä, että tuotanto- ja arvoketjujen monipuolistaminen yrityksissä on erityisen tärkeää ja riskit on syytä pitää hallittuina, mutta ovia ei kannata sulkea kokonaan. 

Kiinan markkinat ovat valtavat ja niissä piilee suomalaiselle osaamiselle valtavasti potentiaalia erityisesti puhtaan teknologian, bio- ja kiertotalouden edistämisen parissa. 

– Erityisesti puhtaat teknologiat ja muu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyvä osaaminen ovat toimialoja, joissa suomalaiset yritykset voisivat laajentua Kiinassa, Toivakka sanoo.

– Kiina on yksi Suomen tärkeimmistä vientimaista, mutta myös monen suomalaisen yrityksen tuotantoa sijaitsee Kiinassa. Riskit on pidettävä hallittuina Kiinassa, mutta ovia ei kannata, eikä voi sulkea kokonaan. 

Tuotanto- ja toimitusketjuja siirretään muualle

Kyselyssä kysyttiin myös sitä, miten yritykset ovat vähentäneet tai aikeissa vähentää Kiina-riippuvuuttaan.

Avoimissa vastauksissa yritykset kertovat siirtävänsä tuotanto- ja toimitusketjuja muualle, etsivänsä raaka-aineille vaihtoehtoisia toimittajia, ohjaavansa alihankintaa vahvemmin muille alueille ja välttämällä aktiivista rahoituskohteiden hankintaa Kiinasta.

Yritykset, jotka ovat vähentäneet tai aikeissa vähentää Kiina-riippuvuuttaan (27%), ovat kyselyn mukaan siirtämässä toimintoja tai tuotantoa erityisesti Eurooppaan. Myös Intia, Vietnam ja Indonesia kiinnostavat markkina-alueina.

– Vaihtoehtoisten raaka-aine tai muiden tavaratoimittajien löytyminen on hyvin hidasta, mutta kysely osoittaa, että työ on aloitettu.

Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattu kysely tehtiin 14.–16.11.2022. Kyselyyn vastasi 123 yritystä. Vastanneet yritykset olivat merkittäviä vientiä harjoittavia työnantajayrityksiä eri puolilta Suomea.

9:22
Katso myös:  Kiinan koronaprotestointi yltyy – mihin se voi johtaa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja