Kysely: Suomalainen luottaa palomieheen ja apteekkityöntekijään – vähiten poliitikkoon ja puhelinmyyjään

Suomalaisten luotto palomiehiin ja apteekkityöntekijöihin on kovaa, selviää Valittujen Palojen ja Wyman & Dillon –tutkimuslaitoksen tutkimuksesta. Samat ammattiryhmät nauttivat lujaa luottoa myös viime vuoden kyselyssä.

Suomalaisten mielestä luotettavimpien ammattilaisten kärkeen kuuluvat myös lentäjät, käsityöläiset ja sairaanhoitajat. Lääkäreihin ja poliisiin luottaa yli 90 prosenttia vastanneista ja opettajiinkin 89 prosenttia.

Heikointa suomalaisten luottamus on viime vuoden kyselyn tapaan puhelinmyyjien ja poliitikkojen kohdalla. Poliitikkoihin luottaa vain 11 prosenttia vastanneista.

Myös automyyjät, sijoitusneuvojat ja ammattiyhdistysjohtajat kuuluvat vähiten luottamusta nauttiviin ammattiryhmiin. Toimittajaan luottaa 38 prosenttia vastanneista.

Vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna luottamustaan lisäsivät maanviljelijät ja asuntovälittäjät. Suurimmat luottamuksen heikentymiset mitattiin muun muassa ammattiurheilijoille ja papille.

Nainen luottaa lakimieheen, mies armeijan upseeriin

Kyselyyn vastanneet naiset suhtautuivat miehiä selvästi luottavaisemmin muun muassa lakimiehiin, asuntovälittäjiin, toimittajiinn ja sijoitusneuvojaan. Miehet puolestaan luottavat naisia vahvemmin sairaanhoitajaan ja armeijan upseeriin.

Yli 50-vuotiaat vastaajat luottavat nuoria vastaajia enemmän muun muassa automyyjään, meteorologiin, lääkäriin, poliisiin ja toimittajaan.

Kyselyyn vastasi  hieman alle 2000 suomalaista. Kyselyn otos poimittiin Valittujen Palojen tilaajarekisteristä, joten tulokset ovat vain suuntaa antavia. Haastatelluilta kysyttiin heidän luottamustaan 24:ään eri ammattiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja